Skolstart

Nu har jag inte uppdaterat på en stund. Detta beror delvis på att internet stundtals är väldigt opålitligt men även nedanstående anledningar påverkar mitt skrivande.

Åter i Puntarenas avslutade vi lördagskvällen med att se ett lokalt reggae band som spelade på en klubb några hundra meter hemifrån. På söndagen började skolan. Vi satt i flera timmar och hade genomgång av saker som jag glömde lika fort. Tur att vi fick ett tjugotal papper med info, som ligger någonstans i röran.

Första veckan var väldigt intensiv och det fortsätter i samma tempo. Jag ska läsa fyra spanska kurser, och efter ett oroväckande svårt test placerades jag i fortsättningsgruppen (tack och lov!). Den första av dessa kurser har börjat och vi har lektioner varje dag (måndag till fredag) 8-10.30 (!!). Utöver dessa tar både Ellen och jag en kurs som heter Environment and Society. Det innebär att vi går i skolan 8-16 på torsdagar och läser 15 credits (vilket motsvarar lite mer än 30 hp, som man normalt läser under en termin i Svedala). Har eventuellt tagit mig vatten över huvudet, men E&S kursen verkar intressant och har en engagerad och kunnig lärare.

Plugg i hamacan

På kvällarna är vi dödströtta eftersom vi är aningen för ambitiösa och pluggar ett flertal timmar efter skoltid. Dock vill jag gärna försöka repetera så mycket som möjligt nu i början, så att man snabbt kommer in i både studier och språk.

Jag har läxa varje dag, tenta varannan vecka, två böcker att läsa i månaden, en muntlig presentation varannan vecka och en mini-uppsats att skriva varje vecka. Detta är alltså bara i spanskan. Jag är inte van vid denna typ av studier, så det tar en stund att acklimatisera sig. (Detta innebär alltså inte att jag är på någon typ av semester bara för att jag råkar befinna mig på varmare breddgrader). Denna vecka (vecka två av studier) är totalt kaos. Vi sitter just nu med mängder av text att läsa och ansikten som frågetecken.

USAC- skolan

På eftermiddagarna försöker vi tillbringa några timmar på stranden, när vädret tillåter. Oftast är solen framme mellan 10-14 på dagarna, sedan kommer regnet och har man tur även åskan. Häromdagen var hela staden utan vatten i ett halvt dygn. Sådant som händer såklart, men det är extra frustrerande i värmen.

För er som inte redan vet: jag går på en amerikansk skola, dvs jag och Ellen är de enda som inte är amerikaner. Landet är till stor del amerikaniserat och de flesta turister är från USA. Nu är vi dessutom omringade av amerikaner hela dagarna. Det är frustrerande många gånger (de allra flesta är dessutom i lille brors ålder), men jag försöker att ha ett öppet sinne!

Puntarenas från sin vackra sida

I helgen blev vi med katt! En väninna hittade en mager kattunge på gatan som vi tog hand om i några dagar medan vi letade efter ett hem åt honom. Tyvärr tycker costaricaner (ticos) inte om vare sig hundar eller katter, så det visade sig vara lättare sagt än gjort. Det har dock löst sig nu.

Dalena

Ikväll fick vi besök av en skorpion! Jag har aldrig sett en skorpion inne i ett hus tidigare. Varken Ellen eller jag visste hur vi skulle reagera på detta. Tack och lov kom vår granne och löste problemet. Vi fick även veta att det är vanligt den här årstiden. Skorpionerna kommer in när det regnar mycket. Där fick jag för att jag precis sa att jag älskar regnet! Det var en snabb och stor rackare, som tydligen är ”mas o menos” (mer eller mindre) farlig.

Nog om plugg, men många har undrat över skolan och vad jag egentligen läser! Kurserna är bra och lärarna långt över förväntan. Studentskaran hade kunnat vara mer varierad.

Stay tuned för att höra om mötet med krokodilerna!

Pura vida!