Topp 3 Matställen i Puerto Viejo

En bussresa på omkring fyra timmar sydost om Costa Ricas huvudstad San José tar dig till den karibiska byn Puerto Viejo de Talamanca. Detta avslappnade reggae-vibrerande strandhäng och kulinariska paradis är ett måste för den matälskande resenären! Puerto Viejo har en alldeles egen vibe som till stor del utgörs av dess fantastiska kulturella mix. Det afrokaribiska ursprunget är blandat både med Tico (costaricanska) influenser och medhavda kulturer från expats från Europa och USA. Personligen anser jag att just den mångkulturella blandningen utgör en stor del av Puertos vibe. Detta återfinns såklart i maten och för att verkligen ta del av upplevelsen rekommenderar jag att smaka sig runt den lilla byn. Nedan har jag listat tre av mina bästa smultronställen- låt dig väl smakas!

1. Farmers’ Market

På lördagsförmiddagar hålls den lokala marknaden i centrala Puerto Viejo. Ta dig till Casa Cultura och du kommer se den. Det här är stället där jag köper det mesta av kommande veckans mat, inkluderat sådant som inte går att få tag i vanliga butiker. Förutom billig och ekologiskt odlade grönsaker och frukt finns även lokalproducerad ost (även fetaost) och mjölk, tofu, choklad och kokosolja för att nämna några. God och smakrik-även saltad- ost är svårt att hitta i hela landet eftersom costaricaner föredrar sin ost enkel och smaklös, vilket lämpar sig bra till stekning som de ofta använder den till. För den ostälskande Europén kan detta bli påfrestande men lösningen är alltså att ta sig till de lokala marknaderna.

För mig är lördagarna veckans höjdpunkt och utflykten till marknaden blir ofta en halvdagsaktivitet. Människor från närliggande områden åker in till centrum för att sälja och handla och således blir Bondens Marknad en knutpunkt för både mingel och inköp av veckans grönsaker. Blir man långrandig finns det försäljare som erbjuder allt från hemmagjorda vegetariska empanadas till spännande och nyttiga pajer, kakor och juicer. Dessutom kan man köpa miljövänlig och handgjord tvål, kläder och mycket mer. En gång fann jag till och med ekologisk tahini!

Puerto Viejo Farmers' Market

2. CariBean

Du tror förmodligen att du vet vad choklad är: hur choklad ser ut, smakar och tillverkas. Du kanske till och med anser dig föredra ren choklad- mörk och fyllig. Jag garanterar att CariBean kommer få dig att tänka om. Besök den här kaffe- och chokladfarmen och ingen annan choklad kommer någonsin tillfredsställa dig igen (du har blivit varnad!). Du finner återförsäljare av CariBean produkter på flera ställen i stan (bland annat marknaden), men det är på OM Yoga Café i Cocles som det händer. Här kan du köpa hälsosam frukost mellanmål eller lunch. Deras utbud av kakor har en trevlig variation och är bakad av olika kak-magiker från trakten. Men det finns mer! CariBean och Om Yoga Café är dit jag går när jag behöver extra energi och pepp och de ger mig det i form av chokladespresso. För två dollar får du fyllig, smakrik, mörk och len kakao i en shot som fyller kroppen med antioxidanter och ny energi.

Ägarna driver sin kakaofarm ekologiskt hållbar (permaculture), bakom huset, och tillverkar chokladen för hand. Medverka på deras underbara choklad-tour för att lära dig om produktionen, provsmaka oväntade kombinationer och njuta av Puertos bästa utsikt!

3. Bread and Chocolate

Detta frukost och lunch hak är förmodligen Puerto Viejo’s mest berömda restaurang. Jag har vänner på andra sidan landet som pratar om Bread and Chocolate och anser det vara något man absolut inte får missa om man är i närheten. De har givetvis rätt. Saknar du airpressat kaffe efter allt det där lustigt bryggda? Då är BC stället för dig. Välj en chokladrik och kreativ kaka med intressant namn från deras breda sortiment att förtära till. Eller varför inte min personliga lunchfavorit: veggie sandwich. Brödet bakas på plats, är smakrikt, osötat och med utländska mått ett fullkornsbröd. Det finns flera sorters sandwiches att välja bland och alla serveras med antingen frukt, grönsallad eller potatissallad.

Bread and Chocolate har en mysig atmosfär och är därmed ganska litet. Det är dessutom omnämnt i backpackerns bibel Lonely Planet och tenderar att snabbt bli fullsatt under högsäsong, vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet när man planerar sitt besök.

 

Who knows the name of these cakes?

Puerto Viejos gator kantas av restauranger och caféer innehållandes alla sorters matkulturer eller rent av fusioner av flera. Långt ifrån alla är bra och många dessutom dyra. Jag hoppas ni får nytta av mina lite annorlunda mattips och om efterfrågan finns kanske jag återkommer med en post särskilt om byns restauranger.

Frågor, funderingar, kommentarer eller vill du lägga till något jag missat? Tryck på ”comments” här under för att bidra! 

 

More Articles on Costa Rica

Puerto Viejo's Top 3 Places To Eat and Drink

Blog