Mallorca

Mallorca är den spanska ö dit ca 15 miljoner turister kommer varje år för att sola och bada. Ön erbjuder till stor del just sol och bad på de många stränderna men dessa är fulla av nordeuropeiska turister som inte rör sig längre än mellan hotellet och havet. Tyvärr har detta lett till att många delar av ön blivit till rena charterghetton fulla av exklusiva hotell och dålig skräpmat.

Möjligheten att uppleva spansk kultur, historia och natur finns dock fortfarande kvar om man är villig att ta sig bort från solstolarna och sätta sig på en kort bussresa istället. Ön är inte stor och de flesta ställen nås enkelt med buss eller bil endast några mil bort.

Vi började veckan i norra delen av ön, Alcudia. Vi ville naturligtvis ta del av den efterlängtade solen men hade även denna punkt som utgång för dagsutflykter.

 

Alcudia

Gamla stan i Alcudia

På väg till Formentor

Systrarna

Systrarna

Formentor

Formentor

Den stillsamma och inbjudande staden Artà:

 

Art in Artá!

På Mallorca kallas språket Mallorquí som är en dialektal variant av katalanska och är stundtals rätt knivig att förstå. Men i de flesta fall klarade jag och Mariella oss bra med vår knaggliga, sydamerikanska spanska. Tyvärr trodde många i servicebranschen att vi var tyskar och slängde sig därför med diverse tyska uttryck som vi helt enkelt vägrade förstå med ett: No hablamos alemán.

 

Coffee break

Coffee break

På torsdagmornar hålls en stor marknad i staden Inca, som ligger i mitten av ön. Systrarna bestämde sig för att få ta del av lite prutande och marknadsstämning i de underbara 35 graderna.

 

marknad mallis.jpeg

På bussen på väg till marknaden kom jag att samtala med två chilenska killar. Den ena bodde i Inca och den andra var på genomresa i Europa. Min spanska värmdes upp och jag fick även ta del av trevliga tips om både Inca och Mallorca. Tack vare Rodrigo förtärdes senare colombianska empanadas på ett trevligt hak utan turister.

 

Photo credit: Magdalena Larsson

Photo credit: Magdalena Larsson

Palma blev nog ändå min favorit bland de ställen vi besökte. Staden är som en mindre och säkrare variant av Barcelona med smala gränder, en gotisk katedral och stränder i direkt anslutning till centrum. Mariella och jag konstaterade att Palma borde bli nya weekend-resmålet.

 

Centrum

palmas.jpeg

Bad en buss-resa från stan

Torg Las Palmas

Sammanfattningsvis så förvånade Mallorca med sitt turkosgröna hav, ståtliga arkitektur, historiska byar och varierande natur. Här finns både vila och att göra även för icke-charterturisten och så fort man lämnar stranden och hotellet så minskar antalet solstekande tyskar.

 

Tack till fina familjen! <3

Tack till fina familjen! <3