3x fikabollar (Recept)

Ååå alla dessa raw food bollar i olika storlekar och smak! Möjligheterna är verkligen oändliga när det kommer till smaksättning och jag gör nya experiment nästan varje vecka. Dessa underbara nöt-och fröbollar är nog bland det mest optimala att ha till eftermiddagssuget, ett snabbt mellis eller kvällsfikan. Mättande, nyttiga, stärkande och naturligt söta! Här delar jag tre exempel på mumsiga och nyttiga fikabollar. Två recept är mina och det tredje har vi fått av mina fina vänner på Gjord i Balans. 

Apelsinchoklad-bollar, Kardemummabollar & Citronbollarna. Enjoy!

Apelsinchoklad-bollar

Dessa gjorde jag till jul men är självfallet lämpliga under hela apelsinsäsongen! En klassisk och oslagbar smakkombination, tycker iaf jag! Vad tycker du?

2 dl hasselnötter

2 dl valnötter och/eller mandel

1/2 dl riven kokos

rapsolja efter behag

8-10 färska dadlar

apelsinzest och juice från 1 apelsin

2 msk kakao

1 msk carob

valfritt: 2 tsk macapulver

Mixa nötterna först i en matberedare tills de är rejält finhackade. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Anpassa mängden olja efter hur kladdig du vill ha smeten. Personligen föredrar jag 1-2 msk. Forma sedan till bollar och förvara i kyl upp till 7 dagar (det går också bra att frysa bollarna).

Carob har en söt kolasmak och bör inte uteslutas om man vill ha maxad mums-och nyttigeffekt! Carob innehåller nämligen vitamin B1, B2, B6, kalium, kalcium, koppar, magnesium, järn, mangan och nickel. Plus protein och fibrer. 

Om du vill, rulla bollarna i sesamfrön!

Om du vill, rulla bollarna i sesamfrön!

Kardemummabollar har jag tidigare kallat för adventsfika, men kardemumma är både gott och en viktig medicin året om!. Receptet hittar du här.

Citronbollar från Gjord i Balans

Mixa 3 dl valfria nötter eller frön med: 

1/2 tsk äkta vaniljpulver

lite riven ingefära eller 1 tsk mald

lite färsk gurkmeja eller 1 tsk mald

1 tsk kanel 

12 dadlar

1-2 msk kokosolja 

1 citron både rivet skal och saft

1/2 dl kokos.

Forma till pingisbollsstora bollar!

Har du någon favoritsmak? Tipsa gärna i kommentarerna nedan!

Kärlek och Matglädje,

Magdalena Chandrakaí