Håll huvudet kallt i sommar!

5 sätt att balansera sommarelden (Pitta)

När värmen ökar ute och sommaren är här går vi enligt den Ayurvediska tiden in i en Pitta- (eld/vatten) säsong. Det innebär att elementet eld är den starkaste energin i vår omgivning just nu och det är därmed lätt att bli överhettad. Särskilt om man har mycket eld i sin egen konstitution (kropp/sinne). Själv har jag en del eld i min och har genom åren på varma breddgrader provat mig fram bland Ayurvediska, yogiska och traditionella latinamerikanska tips för att skapa balans i hettan. Nedan följer några av de knep jag själv använder mig av, både i Sverige och Costa Rica.

Puerto Pirata Ayurvedic Deli, Puerto Viejo Costa Rica  

Puerto Pirata Ayurvedic Deli, Puerto Viejo Costa Rica  

Refrescos Coolande/svalkande dryck gjord på frukt med svalkande egenskaper och vatten. Ibland även lite råsocker. Dricks ca 30 min efter lunch. Mumsigt exempel: vattenmelon + mynta + vatten. Mixa och njut! (Obs använd aldrig is eftersom det tar död på matsmältningen och elden helt).

Vistas ej i solen under dygnets varmaste timmar, ca 12-14 på dagen. Håll dig hellre under ett träd i skuggan eller ta en tupplur i hängmattan, inne eller ute.

Sov/vila/Yoga Nidra på eftermiddagen runt 13-14-tiden i ca 30 minuter. Huvudet behöver en stunds paus i hettan och det generella ayurvediska rådet för personer med pitta-dominans är att sova en kort stund vid den här tiden varje dag. Yoga Nidra är en guidad meditation som tar dig ner i djup avslappning där kropp och sinne får återhämta sig i ett stadie mitt emellan sömn och vakenhet. På den här länken kan du hitta guidade Nidras att ladda hem till valfri apparat för att lyssna på under heta sommardagar eller trötta eftermiddagar. (Obs på engelska)

Kronobergsslottsruin Växjö 

Kronobergsslottsruin Växjö 

Älska vatten! Drick lite och ofta under hela dagen för att få i dig mycket vätska. Duscha varje dag för att svalka och rena det kroppen rensat ut. Ta ett dopp i något av Sveriges många vattendrag eller varför inte simma en tur!

Bjurkärr Naturreservat Småland

Bjurkärr Naturreservat Småland

Ta det lugnt med eldig mat så som vitlök, salt, chili, kaffe, kolsyra, sura och omogna frukter och bär. T.ex. rabarber och jordgubbar med ”grön smak”. Lyssna på Menys avsnitt om jordgubbar för att lära dig allt om de olika smakerna!

Vad brukar du göra för att hålla huvudet kallt i hettan? Dela i kommentarerna nedan!

Njut av sommaren, både i sol och i regn!

Ometeotl

Magdalena Etzalitzin