Black Bean Brownie Vegan (Recept)

Brownies på svarta bönor! Fria från gluten och vitt socker. Dessutom veganska, mättande och supergoda. Höjer Pittan, dvs elden i kroppen och rekommenderas som en munsbit på eftermiddagen.

vanligtvis ligger svarta bönor på tallriken i form av mole!

vanligtvis ligger svarta bönor på tallriken i form av mole!

I helgen som var gjorde jag om ett gammalt klassiskt recept som jag har på kladdkake-muffins på svarta bönor. Istället för att göra muffins la jag smeten i en form och skar små rutor, vilket egentligen är både smidigare och ger bättre portionsstorlekar med tanke på skarpheten i kakan! Jag sötade upp den lite med dadlar och mandelmjöl också, det blev mumsigt! Svarta bönor är tacksamt att arbeta med både i bakning och matlagning och jag har det alltid hemma- även eftersom det är en klassiker i karibisk matlagning och då ser det oftast ut som på bilden ovan. Men idag tänkte jag dela med er mitt klassiska recept på veganska och glutenfria kladdkake-muffins av svarta bönor! 

En bit skarp choklad och kaffe är starka mediciner och ack så gott ihop! Ökar pittan rejält.

En bit skarp choklad och kaffe är starka mediciner och ack så gott ihop! Ökar pittan rejält.

Black Bean Brownies (ca 12st)

4 dl kokta svarta bönor

2 stora linfrö-egg

3 msk rapsolja

1.5 dl kakao

ett kryddmått salt

1 tsk vaniljpulver

½ dl kokossocker

1 ½ tsk bakpulver

½ dl chocochip

Börja med eggen: 2.5 msk krossade linfrön och 5 msk vatten pulseras i matberedare till en smet innan det får stå i kyl 5 minuter.

Mixa alla ingredienser (utom chocochips) i matberedare i 2-3 minuter. Smeten ska vara krämig, som tjock frosting. Vänd i chocochipsen. Häll ca 1 ½ msk av smeten i små muffinsformar. Baka i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Muffinsen är lätt torra på toppen och lossnar lätt i kanterna när de är klara. Insidan är krämig. Lika goda varma som kalla!

toppa med t.ex. smält choklad eller kokosflarn

toppa med t.ex. smält choklad eller kokosflarn

Black Bean Brownies innehåller mycket proteiner och är mer skarpa än söta. Både de svarta bönorna och kakaon ökar kroppens eld och ger mer energi. En energi-boost för eftermiddagar då kropp och sinne känns tunga! Var försiktig om du redan har mycket eld/syra/pitta/stark magsmältning. Bör undvikas av små barn.

Låt mig veta vad du tycker om mina matiga mellis-recept! Lämna en kommentar här nedanför eller skicka ett mail till magdalena@bymagie.com. Jag läser alla mail och svarar så snart jag kan. 

Kärlek och Matglädje,

Magdalena Chandrakaí