Gudomlig Graviditet: Ayurvediska Råd för Gravida

Ayurveda är inte bara mat även om vi ofta vänder oss ditåt just för matråd. Denna holistiska vetenskap har många värdefulla råd och tips för den gravida kvinnan. Det viktigaste av allt kanske är påminnelsen om det konstanta intaget och flödet av fullvärdig näring under graviditeten. Fullvärdig näring inkluderar rent vatten, kontrollerad andning, ljus, kärleks- och respektfulla relationer, harmoni i vardagen, positiva och glada tankar och såklart stärkande mat.

Generellt sett vill vi öka konstitutionen Kapha eftersom det är dessa element som är skapande-elementen (jord och vatten). Därmed vill vi reducera Pitta (eld) och Vata (luft och eter) i kropp och sinne. Men alla doshor är och behöver vara närvarande i sitt unika samspel både under graviditeten (skapelseprocessen) och under förlossningen.

Det är viktigt att hålla koll på Vata-humöret som lätt kan sätta en ur balans och vid ett överskott kan man bli trött, gnällig och lättirriterad. Exempelvis kan oro och resor orsaka ett överskott likaså förnekande av begär så som att inte äta när man är hungrig. Res/förflytta kroppen så lite som möjligt och lägg upp fötterna att vila högt minst 1 gång per dag för att reglera Vata-doshan.

Yoga och meditera under graviditeten stärker kropp och sinne och förbereder inför förlossningen

Yoga och meditera under graviditeten stärker kropp och sinne och förbereder inför förlossningen

Det är inte alltid helt enkelt att förstå de Ayurvediska termerna och begreppen. Jag försöker att förklara det jag kan kortfattat och förhoppningsvis så att det ska bli lätt att ta till sig. Som alltid rekommenderar jag att man söker fler källor och gör sin egen research. Självklart är det inget måste att lära sig om Ayurveda men för min del hjälper det mig att förstå min kropp och sinne mer, att förstå hur och varför obalanser sker och hur jag då kan bemöta dessa. Det är ett viktigt hjälpmedel i min väg att ständigt utöka min kroppskännedom och jag hoppas det kan vara det för dig också.

Genom hela graviditeten vill vi hålla Apana Vatu, den nedåtgående energin, i balans. Samtidigt vill vi bli vän med den nedåtgående energin och lära oss att använda den vid förlossningen då vi ska visa bebisen vägen ner och ut till jorden. Några sätt att balansera Apana Vatu under graviditet är genom

Ayurvedisk varm oljemassage varje morgon (Abhyanga) Blanda sesamolja, olivolja och lavendelolja i en flaska som du värmer i ett vattenbad. Massera in den varma oljan med svepande rörelser, uppifrån och ner. Börja i ansiktet och hårbotten, massera i cirklar runt leder och längsgående på lemmar som armar och ben. Kom ihåg fötterna och tårna! Avvakta ca 20 minuter innan du tar en varm dusch utan tvål. Självtorka gärna i handduk eller morgonrock.

Massagen balanserar alla doshor och ökar cirkulationen i kroppen, vilket ger en förvånansvärt stärkande effekt på både kropp och sinne!

Vila och meditera dagligen. Vilan är extra viktig de första två och sista två månaderna.

Lägg dig innan kl.21 och stig upp ca kl.06.00.

Gör regelbundet avslappnande och stärkande aktiviteter så som Yoga Nidra (djupavslappning. Lyssna på min guidade inspelning här), Yoga, Simning och promenader.

Det är viktigt att alltid hålla mor glad och nöjd! Enligt traditionell lära bemöter vi gravida kvinnor med en Worship Attitude.

 

En trimester i taget

Trimester 1 regleras generellt av Vata i kroppen och pitta i sinnet. Men detta beror självfallet på hur din unika kroppskonstitution ser ut. Vi fokuserar under den här tiden ändå på att reducera Vata genom att minimera rörelser och resor, öka fett-intaget och tung mat. Sov mycket och vila på eftermiddagen exempelvis genom att lyssna till en Yoga Nidra. Fotmassage reducerar också Vata och är skönt för trötta fötter som bär mycket, något man kan berätta för sin partner ;)

Trimester 2 styrs generellt av Pitta i kroppen (och troligen sinnet). Försök vila huvud och sinne mycket genom meditationer, reducerat användande av elektronik och uppkoppling och öka sött (ej socker utan naturligt ”söta” råvaror som rotfrukter) och vätska i matlagningen.

Chia-pudding någon?

Chia-pudding någon?

I Trimester 3 ökar Kapha när bebisen växer till sig och gör sig redo att komma ut. Vi kan hjälpa till i detta genom att använd slemmiga svala örter och råvaror såsom chia, lakrits och bockhornsklöver (notera att jag syftar till de sista veckorna!)  för att öka vatten och sekret. Därmed underlättar vi inför förlossningen samtidigt som vi håller kroppsvärmen stabil. Under den här tiden är det också rekommenderat att använda sig av kraften och styrkan som växer i kropp och sinne och promenera mycket. Även simning, yoga och andra flödande rörelser och aktiviteter håller vätskenivån och kaphan i balans.

De sista veckorna ändras den dominerande doshan hela tiden och man ges en möjlighet att vara närvarande i kroppen för att verkligen känna efter vad som behövs för att hålla sig i balans. Vid den här tiden är det alltid viktigt att komma ihåg att skapa rörelse och nedåtgående energi i kroppen genom promenader, fot- och vadmassage, akupressur och fotbad. När vi skapar cirkulation och fokus i fötter och smalben så visar vi vägen för bebisen till jorden.

För att få personlig vägledning i din resa boka healing/rådgivning genom att skicka ett mail till magdalena@bymagie.com I gravidyoga-kurserna pratar vi också om saker som uppstår under resans gång.

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí