Gudomlig Graviditet: Inspirerande Gravidböcker

Gudomlig Graviditet: Inspirerande Gravidböcker

Första delen i den här serien handlar om böcker att läsa när man är gravid. Varför är det viktigt med stärkande böcker under graviditeten?

Som så ofta annars i resan genom de kvinnliga cyklerna står många ensamma utan systerskap och äldre kvinnor att vända sig till med frågor och stöttning. En riktigt bra bok för gravida erbjuder gemenskap, personliga berättelser och kärleksfulla sätt att stötta kvinnan till att lita på sin egen kropp och kraft.

Som alltid är det viktigt att göra sin egen research och ta ansvar över sitt liv, sin kropp och sin resa. Det kanske blir som mest tydligt under graviditeten. Önskvärt är att vi alla startar den här processen redan innan såklart. Men böckerna ger en hjälpande hand i att lita på sig själv och förstå den kroppsliga likväl som den mentala och andliga resa man går igenom under graviditet-födsel-postpartum.

Här är mina tips och de tre böckerna jag framförallt använde mig av när jag var gravid med Orion. De två sista riktar sig till alla men är kanske mest intressant om man har ett yoga-intresse medan den förstnämnda har en helt annorlunda framtoning.

Har du några bra böcker du vill tipsa om som jag ska lägga till på listan? Hör av dig! Kommentera nedan eller skicka till magdalena@bymagie.com Kom ihåg att skriva: 1) varför du tycker boken är inspirerande 2) hur den har hjälpt dig genom graviditeten 3) varför du skulle rekommendera andra att läsa den

Sacred Pregnancy

Den här boken är stundtals väldigt amerikansk både i utformning och skrivsätt men samtidigt (och kanske just därför) otroligt vacker. Den är lättläst och enkel att följa med i under hela graviditeten eftersom den är uppdelad efter graviditetens veckor. För varje vecka får vi lagom och välportionerade doser och uppdateringar kring vad som händer i kroppen, i själen och hos bebisen. Författaren ger också personliga tips och råd på hur man kan bejaka och främja resas gång. Viktiga ämnen som systerskap, kvinnans (ur)kraft och uråldriga traditioner kring graviditet och barnafödsel tas också upp. Av precis dessa anledningar tycker jag boken är en viktig tillgång i graviditetsresan. Det är skönt med en lättsam och lättläst bok som påminner en om att vara närvarande i det vackra och magiska man upplever. Själv använde jag boken som meditation, dvs. den hjälpte mig hålla ett stadigt fokus i min resa genom läsningen varje vecka. Ibland var den även motivation till dagboksskrivande och att gå djupare i min practice. Dessutom läste jag och min partner flera kapitel tillsammans, vilket är ett fint sätt att bonda med varandra och med bebisen.

Mother’s Breath

Är skriven av min lärare och tillika grundaren av Womb Yoga, Uma Tuli-Dinsmore och erbjuder djupa förklaringar till olika andningstekniker. Boken kan läsas från pärm till pärm eller endast utvalda delar. Övningar att använda under graviditet, förlossning och som ny mor beskrivs detaljerat och vi guidas kärleksfullt och lättsamt in i meditation genom texten. Själv använde jag boken till att fördjupa min practice i Pranayamas och som en påminnelse att alltid andas; att vara avslappnad och andas för att följa med i kroppens expansion och för att förbereda sig inför förlossningen där andetaget är så otroligt viktigt. Jag rekommenderar den här boken till alla som vill veta mer om andning, vill fördjupa sin practice och yoga/meditera även på egen hand.

 

Yoga for Pregnancy, Birth, and Beyond
By Francoise Barbira Freedman

Yoga for Pregnancy, Birth and Beyond

Som yoga-nörd och evig student är jag otroligt tacksam över enkelheten i den här boken. Under min graviditet ville jag vara mycket i känslan och i kroppen, inte studera en massa eller läsa för mycket. Återigen blev den här boken som ett stöd och påminnelse i min dagliga practice, i att göra mina övningar och min meditation. Men också inför vad som kommer sen, efter förlossningen. Boken har stora tydliga foton men enkla övningar beskrivna med tips och variationer som är lämpliga för graviditeten, olika krämpor, förlossningen och vidare. Återigen, vill du ha ett stöd utanför gravidyoga-klassen är den här boken verkligen fin!

 

 

 

Ina May’s guide to Childbirth

Ina May’s guide to Childbirth by Ina May Gaskin

Denna bok är en klassiker på listan över böcker för graviditeten. Den är skriven av välkända barnmorska Ina May som var med och startade födsel-centret The Farm i USA. Många holistiska barnmorskor, doulas, yogaterapeuter och andra som arbetar med gravida kvinnor hänvisar till Ina May’s fantastiska arbete. Denna bok är grundlig och ger mängder av positiva förlossningsberättelser. Ina May går också igenom hela förlossningsprocessen i kropp, sinne och själ och oavsett hur mycket eller lite vi vet innan så vet vi en stor del mer efter vi har läst boken. Ina May´s guide to childbirth (och hennes andra bok Spiritual Midwifery) är bibel inom graviditets-och förlossningsböcker. Ett måste för alla gravida kvinnor som vill bli av med rädsla för smärta, annan oro, och stärka sig själva som aktivt födande kvinnor.

Bonus:

E-boken Den fjärde trimestern- en kärleksfull guide till postpartum genom yoga, curanderismo & ayurveda handlar om tiden efter förlossning och hur vi effektivt, skonsamt och kärleksfullt läker vår kropp samtidigt som vi fördjupar bandet till vårt barn. Du kan ladda ner din gratis e-bok här. 


Med bra böcker för graviditeten kan du stärka din mentala styrka inför förlossningen. Men en riktigt bra bok för graviditetens alla faser, inför förlossningen och efter ger så mycket mer. Det ger en känsla av samhörighet- att veta att kvinnor har fött barn i alla tider före mig och kommer fortsätta efter min tid- av fokus och närvaro, och kontakt med barnet. När vi når de punkterna kan vi också börja bli av med eventuell rädsla eller oro för smärta och inför förlossning. Vill du ha extra stöttning och personlig vägledning är du välkommen att kontakta mig för privata sessioner magdalena@bymagie.com.

För mer gravidyoga se mina videos och kalender för nästa kurstillfälle.

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí