3 tillfällen att använda gurkmeja (Recept)

Gurkmejan är en välkänd och använd medicinalkrydda över hela världen. Själv växte jag upp med att den gjorde riset gult och sedan ca 8 år tillbaka använder jag den i nästan allt jag lagar, dvs. dagligen. Den magiska gurkmejan är bland annat antiinflammatorisk, en stark antioxidant, blodrenande och förbättrar matsmältningen. I latinamerikansk matmedicin använder vi den för att driva ut parasiter, vilket kan anas genom dess larvliknande form. Även Ayurveda nämner gurkmejans parasitutdrivande verkan. I Costa Rica använder jag den vanligen rå eftersom vi kan skörda den i trädgården. Den lilla roten växer likt ingefära under marken med ett stort bladverk ovanpå. Då kan man riva ner den i maten, riset eller drycken. Här i Sverige tycker jag det är enklast att använda den torra pulverkryddan. Det gör ingen skillnad och bägge kan hettas upp. Här delar jag mina tre favoritsätt att använda gurkmeja på!

FullSizeRender.jpg

1.  Kumminris

Gurkmeja är lämpligt till allt ris. Ett trevligt sätt att få i sig den gyllene medicinen på, dessutom blir det ju vackert gult! Självklart kan den bara kokas med, färsk eller torkad, men det här receptet är lite extra lyxigt! 

Skörd från Casa OM

Skörd från Casa OM

2. Rotsaker i ugn

Pudra gurmejspulver och lite rosa salt över dina rotsaker på plåten. Ringla över olja. Massera in allt i grönsakerna innan du sätter i ugnen. Mums!  

3. Golden milk

1 mugg sojamjölk (eko) 

1 knivsudd: saffran, gurkmeja, kardemumma  

Värm tills rykande i kastrull. Rör under tiden med visp för att få ett lätt skum och inte bränna botten.  

Golden Milk är en traditionell Ayurvedisk medicin som stärker immunförsvaret och piggar upp kroppen. Gurkmejan tillhör smaken Sammandragande och kan behöva brytas av med en annan krydda, vanligen svartpeppar (som också hjälper kroppen att öka upptaget av curcumin i gurkmejan) eller kardemumma. Jag har valt saffran som gör mjölken än mer GOLDEN + ger en gudomlig smak. Saffran balanserar alla doshor (dvs. alla element i kroppen) så den är alltid välgörande, dessutom smakar den ju underbart. Välkomnande och omfamnade på något vis. Kardemumman brukar jag lägga till om jag gör den här medicinen på eftermiddagen eller kvällen (vilket oftast är fallet), när jag behöver varva ner eller ska sova. Varm mjölk med kardemumma är ju en gammal klassiker för att främja sömnen och här blir det win-win helt enkelt! Enjoy!  /Sofia-Magdalena

Ladda ner mina favoritrecept till din device och lär dig mer om matmedicin här! Eller fortsätt läsa: