Min MatMedicin (the basics)

Med min matlagning vill jag kommunicera hur lätt och underbart gott det är att äta hälsosam och miljövänlig mat. I mitt tycke ska ingredienser vara enkla att hitta eller lätta att ersätta med något likvärdigt; rätter ska vara enkla att tillaga med en rimlig nivå av ingredienser som tillsammans skapar en balanserad måltid. En balanserad måltid innefattar alla våra sex smaker och har rena råvaror som är ekologiska och närproducerade- då skapar maten hälsan och därigenom motverkar den också sjukdom. Det vill säga, vi skapar matmedicin. 

Jag strävar efter att skapa recept som är enkla att följa och delger alltid information och tips kring rättens och/eller ingrediensernas matmedicinska egenskaper. Vill du veta mer än det som står här på bloggen föreslår jag att du laddar ner någon av mina sammanställda recept-pdf:er här.

Vegan jordgubbsmousse

Vegan jordgubbsmousse

Jag baserar mina skapelser likväl som faktan runt dem på mina många års studier och experimenterande med Ayurveda, örtmedicin och traditionell matmedicin från Latinamerika. Det är viktigt för mig att dela och visa hur jag (och hur lätt och härligt det är!) lever naturligt hälsosamt genom att använda maten som medicin. Det är min önskan att varje person lagar mat som är fördelaktig och hälsorätt för just DEM. Inom matmedicinen ser vi nämligen till individens egna förutsättningar och utgår därifrån. Vi komparerar inte adjektiv som nyttig i förhållande till andra grödor eller råvaror utan ser ren mat som hälsosam. Det är viktigt att komma ihåg att vad som är hälsosamt för mig kanske inte svarar lika bra i din kropp. För att skapa en större förståelse för det behöver vi både en förståelse för vår egen kropp och för matens egenskaper. Därför kan jag inte dela recept utan att också inkludera matmedicinsk fakta. Tillsammans med mina recept och personliga livscoaching sessioner tar du tydliga steg framåt mot att bli din egen hälsosamma kock!

Här är ett av mina säkra tips på vägen: I mitt kök hittar du alltid

Fänkål/Fänkålsfrö

Morot/Betor/Potatis

Basmatiris

Havregryn

Färska och torkade örter

Baljväxter, nötter och frön

Det här är en bra utgångspunkt för de flesta recept. Jag väljer alltid ekologiskt och GMO-fri mat, så närproducerad som möjligt, vilket ibland gör att jag behöver vara flexibel med ingredienser. Vad har du alltid hemma? 

Kärlek och Matglädje

Magdalena Chandrakaí