Nässelfest

Dessa mörkt gröna och varm brännande plantor anses av de flesta vara ett irriterande ogräs i trädgården och visst, jag kan medge att de lätt tar överhand om de tillåts. Men att de växer i sån överflöd tolkar jag som att detta är en medicin vi människor behöver få i oss regelbundet!

Nässlor, kirskål, maskrosblad

Nässlor, kirskål, maskrosblad

Nässlor är rika på järn, magnesium och klorofyll för att nämna några saker. Inom folkmedicin över hela världen förekommer nässlor och alla länder har sina egna sorter. Både här i Sverige, i USA och i Latinamerika används brännässlor traditionellt för att förhindra och motverka allergi. Så fort de börjar titta fram nu på vårkanten plockar jag de späda bladtopparna och lägger de i maten på olika vis. Eftersom nässlor också boostar energin är det ett vinnande koncept att börja äta dem så tidigt som möjligt, med tanke på vårtröttheten som kan uppstå.

Istället för att bli irriterad över hur nässlan sprider ut sig och vara rädd för att hon ska bita dig uppmuntrar jag till att försöka bli vän med henne den här våren! Tänk på att plocka en god bit från vägar och gödselstackar, ha handskar om du vill men försök gärna kommunicera med plantan istället. Biter hon dig är det något hon vill be dig vara uppmärksam på i din kropp.

Såhär års är det också lämpligt att plocka rötterna för att göra tinktur på nässlor. På andra ställen använder man bladen. Varje land har nässelsorter speciella för det området och de tillreds på olika vis. Gemensamt är att de behöver just tillredas för att konsumeras. När de hettas upp eller hackas tas ”brännandet” bort. Personligen föredrar jag att få i mig ett jämt intag via maten under vår och sommar för att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot eventuella allergier. De bittra gröna bladen är även viktiga för matsmältningen och just den bittra maten är något som ges alltför lite utrymme i dagens söta mat som därmed orsakar magproblem av olika slag.

Nässeltips:

·      Gör te av torkade eller färska blad! Om du inte är förtjust i den skarpa grässmaken så kan du smaksätta med exempelvis citron eller basilika.

·      Blanda tillsammans med spenaten i stuvningar och pajer.

·      Blanda tillsammans med spirulina, citrusjuice och äpple i morgonsmoothien.

·      Gör ogräspesto

Nässelpesto

Nässelpesto

 

Magie’s pigga ogräspesto:

Lika delar nässlor, kirskål, maskrosblad, ängssyra, gräslök och annat grönt du hittar i trädgården! Sammanlagt ca 4-5 dl gröna blad. Lät stå i kallt vatten ca 5 min.

½ dl färsk basilika

1 cm färsk ingefära

Mixa bladen och ingefäran i matberedare tills finhackat.

Häll sedan i ca 1 dl av valfri nöt-och fröblandning (som solroskärnor, mandel, cashew etc.)

Späd blandningen med vatten, olivolja, citronjuice och äppelcidervinäger efter behag och behov. Fortsätt köra mixern tills peston är krämig och har en härlig ärtgrön färg. Toppa med lite hackad gräslök och servera till pastan, på mackan eller kanske som dressing till vegoburgaren. 

Har du egna favoritrecept? Tipsa gärna i kommentarerna! Och testar du peston vill jag såklart veta vad du tycker!

NJUT av våren och grönskan!

Kärlek och Ljus,

Magdalena