Gudomlig Graviditet: Naturlig förlossning & Naturlig smärtlindring

En naturlig förlossning uppmuntrar och främjar kvinnans egen naturliga kraft. Kvinnans kropp är gjord för att föda barn, vi har gjort det sedan vi anlände till jorden och vi kommer fortsätta göra det. Vi vet hur man gör och är bra på det just därför att vi har Moder Jords kraft inom oss. Den här kraften behöver vi känna till och veta hur vi tar fram för att känna oss trygga i vårt födande. Det är min övertygelse att verktyg som Yoga och Shamansk healing hjälper oss göra det.

Den naturliga förlossningen tillåter födelseprocessen att ha sin egna unika gång, styrt av varje kvinna och barn. Som jag ser det är barnmorskans huvudsakliga roll att vara ett stöd bredvid den födande kvinnan, där hon (tillsammans med eventuell partner etc.) håller space för kvinnans resa, hela händelseförloppet och kraften.

På ett sjukhus ska deadlines hållas och barnmorskor, läkare, sköterskor och övrig personal springer ut och in-fram och tillbaka överallt, stressade och säkerligen ofokuserade på det heliga arbetet kvinnan gör. Vill man bli lämnad ifred och respektera att födandet får ta sin egen tid gäller det att ryta ifrån. Det är väl ingen hemlighet att jag är hemförlossningsförespråkare men med det inte sagt att det inte skulle gå att ha en naturlig förlossning på ett sjukhus, om det är det man väljer. Självklart går det! Jag vill alltid poängtera att det är viktigt att veta sina rättigheter och att våga berätta hur man vill ha det i sådana sammanhang. Jag hoppas det kan komma att bli fler artiklar i ämnet framöver. Just nu vill jag bjuda på mina bästa tips för en naturlig förlossning och tillhörande naturlig smärtlindring. Dessa är baserade på mina traditioner Yoga, Ayurveda & Curanderismo likväl som mina egna erfarenheter. Berätta gärna om du använder eller har använt något av tipsen!

Sammanfattningsvis handlar det om olika stöd att tillgå -om man skulle behöva -under förlossningen:

·      Oljor & Rökelse

·      Akupressur

·      Te & Övriga örter

·      Yoga

·      Styrkegodis & Mat

IMG_2582.jpg

En av mina favoritoljor är Pepparmyntsoljan. Jag gör en oljeblandning i en roller som jag kan stryka på handleder och tinningar vid exempelvis illamående och för att underlätta andningen. Denna är ljuvlig att ha under förlossningen. Du kan lätt göra din egen eller beställa en av mig genom att skicka ett mail till magdalena@bymagie.com

Jag har också skapat en förlossningsolja. Det är en massageolja med muskatellsalvia, jasmin, lavendel och ros i ricin- och kamomillolja. Den värms med fördel i vattenbad innan användning och masseras sedan på ländrygg, sacrum och bäcken. Oljan främjar livmoderns arbete (dvs sammandragningarna) och ger avslappning & smärtlindring. Det går säkert att hitta liknande att köpa eller så kan du beställa av mig. Jag gör dessa endast på beställning så hör av dig i god tid! magdalena@bymagie.com

Till badvattnet kan jag tipsa om geranium eller lavendel för avslappning. Dessa är också välkomnade och härliga att ha i aromalampan. Om man hellre vill ha rökelse är copal eller salvia örter som ger kraft och mod.

Akupressur har jag pratat om i den här artikeln. Det finns såklart även punkter för smärtlindring, som t.ex. punkten mellan tummen och pekfingret.

Inom Curanderismo rekommenderas att dricka Allspice (kryddpeppar) och honungs-te under hela förlossningsprocessen. Kryddpeppar är utvidgande och värmande och hjälper därmed kropp och sinne att slappna av och gör sammandragningarna effektiva. Tänk på att kryddpeppar är starkt dock! Töm helst tarmen i så tidigt skede som möjligt av förlossningen. Recept:

1 ½ dl krossad kryddpeppar kokas i 2 liter vatten i 10 minuter (med lock!).

Låt dra 10 minuter, lägg i honung och häll upp på termos.

Korg med naturliga mediciner inför förlossning!

Korg med naturliga mediciner inför förlossning!

Även här vill jag slå ett slag för den underbara Pepparmyntan som öppnar andningsvägar, lättar illamående och underlättar release. Används med fördel i det tidiga skedet. Andra örter som är fina att ha tillhands är Kamomill som verkar lugnande och smärtlindrande och Hallonblad som stödjer och främjar goda sammandragingar. Hallon kan drickas under alla faser och särskilt vid utdriv av placentan.

När det gäller Styrkegodis & Mat vill vi helst äta något som främjar det arbete vi håller på med. Personligen föredrar jag alltid att fasta under krävande ceremoniarbete men alla är ju olika. Även om man vill fasta behöver man fylla på med energi ibland. Då kan det vara skönt med flytande mellanmål som är lätta att förtära. Exempelvis

Smoothie med blåbär och chia, som främjar utdrivningsprocessen.

Rödbetssoppa som är jordande och matig samtidigt lätt.

Eller kanske gröt eller grönsaksbuljong.

Det kan vara bra med lite olika alternativ om man tillhör de som mår illa och kräks mycket i början. Därefter kan det vara fint att ha till hands ren Lakrits som öppnar andningsvägar, lugnar och verkar utrensande. Eller allas vår favoritmedicin: Choklad som renar kroppen och ger ny energi! 

vila i barnets position

vila i barnets position

Förlossningsförberedandeyoga har jag pratat om tidigare. Sammanfattningsvis kommer här några hållpunkter:

Andas ut genom munnen med ljud: A O M

Lyssna inåt och release

Fokusera på Apana Vatu (den nedåtgående kraften/energin i kroppen) och andas ut genom livmoder och vagina.

Sov och tillåt Spirit ta över.

Sjung

Var på alla fyra och cirkulera.

Håll inre fokus på Ajna chakra (tredje ögat) och Yoni (Livmoder & vagina), kliv därmed åt sidan för Kraften.

Byt ställning med jämna mellanrum

Vill du veta mer om något av ovanstående eller undrar något? Hör av dig! Kommentera nedan eller skicka ett mail, jag läser alla mail och svarar så fort jag kan :)

Vill du ha personliga tips och vägledning under din graviditet och postpartum? Hör av dig för Privat Gravidyoga och/eller samtal. magdalena@bymagie.com

Kommande kurs i Medveten Gravidyoga kan du läsa om här.

I nästa artikel sammanfattar jag serien Gudomlig Graviditet med länkar till alla artiklar.

I Kärlek och Tacksamhet,

 

Magdalena Chandrakaí

Yogalärare & Curandera