Gudomlig Graviditet: Att planera en hemförlossning

I föregående artikel berättade jag om min To Do-lista och ett gäng praktiska detaljer kring planerandet av en hemförlossning. Vill man, som vi, ha möjlighet till vattenfödsel tillkommer lite smått och gott. Vi bor på landsbygden med egen brunn och begränsat med varmvatten till exempel. Dessutom har vi i skrivande stund inget badkar så vi valde att hyra en förlossningspool av Födelsehuset. Men en sådan ska kunna fyllas upp ordentligt och hålla värmen så min man planerade med en extra varmvattentank och slangar som gick kors och tvärs. Men allt funkade bra!

Chandrakaí Birth Art

Chandrakaí Birth Art

De mentala och andliga förberedelserna inför förlossning, oavsett var man väljer att ha den, har jag nosat på i tidigare artiklar i den här serien Gudomlig Graviditet. Medveten Gravidyoga och förlossningsförberedande yoga ger både utrymme och verktyg att vara närvarande i upplevelsen och förändringarna, vilket i sig är kraftfulla förberedelser inför förlossningen.

För att fördjupa sig ytterligare i de mentala och andliga förberedelserna inför en hemmafödsel sammanfattar jag här lite tips. För mig handlar det mycket om att ta kontakt med sina sinnen, att arbeta med visualisering och affirmationer/stärkande ord. Det är så jag arbetar med mig själv i min konstanta självutveckling och dessa redskap är också starkt närvarande i arbetet med de som kommer till mig.

 

·      Måla din egen Birth Art

·      Gör en Vision Board

·      Förlossningsförberedande Yoga

·      Skapa ett Förlossnings-altare

·      Stärk andetaget

·      Arbeta med dofter

·      Stärk kommunikationen med barnet

·      Använd mantran och affirmationer

·      Skriv din förlossningsberättelse

·      Skriv ditt förlossningsbrev

·      Ta hand om Moderkakan

·      Förbered dig på Postpartum-tiden

source unknown

source unknown

Birth Art kan vara i princip vad som helst, huvudsaken är att det är en målning eller skapelse som ger dig kraft, mod och styrka. Kanske får du budskap under din yoga och meditation som du vill ge bilder åt. Låt sedan din tavla hänga framme, väl synligt, så att du kan meditera med ditt fokus på bilden under graviditeten och ha den med dig under förlossningen. Då kan bilden bli en trygghet, ett stöd, en påminnelse och en punkt att fokusera på under arbetet. Det kan också vara fint att skapa Birth Art tillsammans med sina systrar under Blessing Way ceremonin som man sedan har med sig på förlossningen som en påminnelse att ens systrar finns där hos en och stöttar.

En Vision Board fungerar på liknande sätt men där använder vi också ord. Man kan t.ex. göra en vision board som en mind-map med bara ord eller blanda ord och bilder som i ett kollage. Det kan vara fint att göra tillsammans med sin partner så att båda har fokus och tydligt ser bilden av hur förlossningen kommer vara.

Ett eget dekorerat altare är ytterligare en plats för fokus och för att hämta styrka. Ett förlossningsaltare gör du enkelt med saker som betyder mycket för dig, saker som ger dig kraft, saker som välkomnar bebis och moderskapet. Det kan vara gudinneavbilder, ljus och kristaller eller smycken och din vision board.

För mig ger också dofter en särskild betydelse av en upplevelse och både rökelser och eteriska oljor kan bidra till att skapa en känsla i kropp, sinne och atmosfär. Exempelvis använder jag gärna Lavendelolja i aromalampan under mina gravidyoga-klasser för att skapa ett behagligt lugn. Fundera på om rökelser eller oljor är något du vill ha under förlossningen. Lavendel kan både skapa lugn och lugna illamående medan kraftfulla rökelser som copal stärker sinne och fokus.

Warrior Pose Medveten Gravidyoga

Warrior Pose Medveten Gravidyoga

Vi kan stärka kommunikationen med barnet i magen genom de rörelser vi gör i gravidyogan; genom andningsövningarna, meditationerna och ljuden. Vi stärker den också genom att prata med barnet. Och oss själva. Så de affirmationer du använder för att stärka dig själv ger också ett budskap till barnet du bär på. Genom alla dessa redskap fördjupar vi vår förmåga att lyssna på barnet. Kanske berättar barnet för dig vilka mantran/ord/affirmationer du ska använda?

I yogan finns gudinnemantran som vi upprepar eller sjunger för att förkroppsliga kraften från gudinnan det representerar. Gudinnan Kali förgör egot och skapar plats för själen att guida kroppen. Hennes kraft åkallar vi i stora förändringar i livet och när vi vill skapa mod och styrka. Du kan lyssna på ett Kali-mantra (och sjunga med) här.

Med att skriva sin förlossningsberättelse menar jag att vi föreställer oss hur vi vill att förlossningen ska vara, kännas och upplevas. Skriv till dig själv vad som ska hända, hur ska rummet se ut, vilka är där, vilka dofter känner jag, hur känner jag mig i sinnet osv. Jag försöker vara så detaljerad som möjligt i sådana här manifesteringsberättelser och i min förlossningsberättelse skrev jag tom ut en rimlig tidsram för hela förlossningen! ”Steg 1 -5 timmar och steg 2 -2 timmar”. Jag vågade inte manifestera kortare tid haha! Totalt tog det 14 timmar, av dem var jag vaken i 7 (dvs den siffra jag manifesterade) så nästa gång kanske jag ska manifestera 3 timmar totalt ;)

Utifrån sin berättelse kan man också hitta ord att sätta på sin vision board, så som lugn-säkert-tryggt-välkomnande-kärleksfullt. Beskriv bara hur du vill ha stämningen inom och runt dig, vad du vill ge till bebis när den kommer. Här har du också utrymme att fundera på vem du vill ska ta emot bebisen- du själv, din partner eller din barnmorska? Man kan aldrig veta hur det blir och vad man kommer känna då såklart men det är ändå fint och stärkande att veta vad man vill och önskar innan. Likadant med Moderkakan, vad vill du göra med den? Äta den? Plantera? Eller vill du kanske ha en lotusfödsel?

Ett förlossningsbrev däremot är något helt annat. I det skriver du helst i punktform hur du vill ha det om du och ni skulle välja att åka in till sjukhuset. Det är viktigt att ha ett förlossningsbrev för att göra sin röst hörd och berätta att man vet vad man vill och att man känner till sina rättigheter. I födande tillstånd ska du inte behöva berätta/debattera/kommunicera utan fokusera på ditt arbete. Låt din partner eller den som är med dig vara väl insatt i ditt förlossningsbrev så hen kan föra din talan. Med tanke på stressen på sjukhusen så kan vi utgå från att endast lite tid finns till att läsa förlossningsbrev. Håll det därför kort och koncist.

Det kan vara skönt att redan nu börja tänka på hur du och ni vill ha den första tiden efter bebis har anlänt. Det kan vara skönt med några dagar i ensamhet och stillhet och då är det viktigt att kommunicera det till de anhöriga. Läs mer om postpartum-tiden här.

Vi börjar närma oss slutet på den här artikelserien och i kommande artiklar skriver jag om naturlig förlossning och naturlig smärtlindring. Prenumerera gratis genom att fylla i din mailadress uppe i högra hörnet på den här sidan så får du ett mail varje gång jag postar en ny artikel.

Yoga Mamas i Växjö 

Yoga Mamas i Växjö 

Vill du lära dig mer om hur man använder teknikerna jag beskriver ovan och i tidigare artiklar? Välkommen att vara med på någon av mina kurser i Medveten Gravidyoga, workshops i förlossningsförberedande yoga och Privat Gravidyoga. Läs mer på www.yogamamas.se

I Kärlek och Tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí