Postpartum och Hemorojderna

Vi talar alldeles för lite om hemorojder! Eller hemmosar som vi internt kallar dem hos oss. Men visst, vi har ju redan fastställt att postpartum inte pratas om alls, så varför prata om hemorojder. Hysch hysch med så mycket som har med kroppen och göra, och anus i synnerhet. Härmed bryter jag tabun: hela den här artikeln handlar om HEMOROJDER. 

Mer eller mindre alla kvinnor har hemorojder under graviditeten och/eller i postpartum-perioden. Ändå tycks det finnas orimligt lite vettigt att läsa om ämnet. De flesta artiklar, bloggar o.dyl. som vågar ta upp det pratar nästan uteslutande om att äta en fiberrik kost för att förebygga hemorojder. Inte ens mina många häxmedicinböcker har särskilt mycket att säga om ämnet. Saker som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter tas ständigt upp. Jo visst, men man får ju hemmosar ändå! Här tänker jag helt sonika TA FÖR GIVET att människor äter frukt, grönsaker och fullkornsprodukter på en daglig basis. Hälsosam och naturlig mat, vanlig mat helt enkelt. Så då kvarstår ju frågan: varför får man hemorojder? Och hur kan man bli av med dem? 

IMG_2962.JPG

I min erfarenhet och därmed tolkning är hemorojder i graviditet och postpartum ett resultat av Pitta-överskott. För mycket av elementet eld i kroppen helt enkelt. Med andra ord; hemorojder är ett resultat av stress. Stressen kan vara kroppsligt eller mentalt relaterad, många gånger både och. Kvinnokroppen har blivit högt belastad under graviditet och förlossning och därmed orsakat en typ av kroppslig stress. Pittan/elden behövs för arbetet vi gör under dessa resor (pregnancy-birth-postpartum) och det kan lätt bli för mycket. Även saker som för lite sömn & vila, hushållsmåsten, krav på att vara uppe/ute/delaktig, vara i stort sätt ensam i arbetet med bebis, transport/resor/flytt osv orsakar i de här perioderna olika typer av stress i kropp och sinne. 

Känns det igen?  

Vad kan vi då göra för att bli av med hemorojderna? På sikt handlar det om att skapa en så jämn balans som möjligt i kroppen. Att hålla sig lugn, jordad och utvilad. I balans helt enkelt. Ja, det krävs ju lite övning för det (typ hela livet)! Jag ser det så här: varje gång en obalans som tex hemorojder i postpartum uppstår vill kroppen säga mig någonting: ta det lugnt, varva ner, andas. Så frågar jag mig själv: har det varit mycket de senaste dagarna? Ja. Så sätter jag mig ner och vilar. Andas. Kommer tillbaka till andetaget. Till meditationen och vilan. Det är alltid det första att göra när kroppen är i stress. Sedan finns ytterligare ett par saker som är värda att testa:

* Ringblomssalva är läkande och svalkar pittan. Smörj på hemmosarna.  

* Rölleka. Drick te, ganska starkt, ca 3 stora koppar om dagen varje dag (i max en vecka innan du gör paus några dagar om de inte försvunnit). Alternativt kan rölleka tas som tinktur, vilket jag gör ibland när jag är trött på teet men det bör tas med försiktighet under amning. 

* Yoga-övning mot hemorojder. Stå på alla fyra, kom ner på armbågarna/underarmarna och placera huvudet i golvet (någonstans mellan pannan och toppen av huvudet läggs i mattan). Andas in och på utandning knip ihop anus. Upprepa 12 gånger. I videon till vänster kan du se hur det ser ut (spola till 2.30).

 * Blåbär. Detta är verkligen mitt ess i rockärmen! Blåbär är bra mot allt från diarré till förstoppning och kan användas i så många härliga saker. Superbäret blåbär renar, läker och stärker tarmen och dess flora. Testa tex blåbärssoppa, smoothie eller te (varm infusion). 

* Vila. Avsluta som du började, med vila. Ta gärna hjälp av andningsövningar, guidad meditation och yoga nidra.  

Så vilket är mest effektivt? Alltihop. Dvs gör allt ovanstående dagligen under hemorojd-dagar så försvinner de inom kort!  

Har du några egna husmorstips att dela med dig av? Trollhassel ska funka bra har jag hört, någon som testat det??  

Ometeotl

Magdalena Chandrakaí  

 

Du kanske också gillar: