Postpartum & Ayurveda

Postpartum och Ayurvediska råd

Yoni Shaktiby Uma Dinsmore-Tuli

Yoni Shaktiby Uma Dinsmore-Tuli

Ayurveda är en vetenskap som har flera tusen år på nacken. Många av råden kan tyckas omöjliga i dagens (svenska) samhälle. Främst, tyvärr, för att vi inte har en community; vi lever inte ihop med eller i närheten av vår familj, tribe, bröder och systrar. Det ”moderna” samhället idag är helt avkapat från gemenskap och främjar individualism och konkurrenstänkande. Otroligt hämmande, ensamt och kärlekslöst med andra ord. Sorgligt. Det värmer dock att se sammanhangen och de människor jag har runt mig som väljer det motsatta; som väljer att komma samman och skapa gemenskap och kärlek genom festivaler, permakultur, yogan med mera.

Så kan vi ens anamma Ayurvedans råd för postpartum idag? Självklart! Jag lever som jag lär och är kanske emellanåt hård med att följa riktlinjer, främst för att jag är otroligt nyfiken på att testa. Jag är som sagt min främsta försökskanin (Ola är också utsatt för ett och annat emellanåt haha). Just i den här resan; graviditet, förlossning och framförallt postpartum, fölls sig allt så naturligt dock. Det var som att förlossningen även förlöste det sista jag behövde av lugn och tillit till mig själv och i min egen guidning (no surprise, eftersom det är den andliga poängen med förlossningen! Att göra kvinnan redo för moderskapet). Så det föll sig naturligt för mig direkt att hedra den fjärde trimestern genom att vara i hemmet och vila så mycket som möjligt de första tre månaderna. Det har såklart vissa dagar varit tuffare än andra eftersom, som sagt, jag och min familj lever inte heller (än?) i den traditionella set-upen med triben runt om som hjälper och lämnar space till mor och barns läkning och anknytning. Att i samma veva vara hård med att begränsa besöksantalen de första veckorna var och är fortfarande en viktig prövning för både mig och min man i balansen gränssättning-släppa in gällande familjemedlemmar och andra.

Womb Yoga Ceremony

Womb Yoga Ceremony

I den här artikeln delar jag några av Ayurvedans råd för postpartumperioden och den fjärde trimestern. Jag berättar även hur jag själv använt mig av dessa.

·  Abhyanga är en varm oljemassage för hela kroppen som görs varje morgon innan dusch för att ge energi, jorda och stärka kroppens energiflöde. I postpartum görs abhyangan traditionellt sett av en kunnig äldre, alternativt tar den äldre kvinnan hand om barnet medan mor gör sin massage. Under min fjärde trimester var mitt mål att få till en oljemassage minst en gång i veckan, medan Orion sov. Det är verkligen ett rimligt mål och jag lyckades ibland tom oftare än så! Det är helt klart då man ska passa på, de första tre månaderna sover ju bebisen som regel mycket. Annat är det nu, när Orion är 8 månader….

· Närstående tar hand om den nya mamman, lagar mat och städar. För att en ny mor ska helt enkelt inte tänka på annat än sin baby. Och definitivt inte anstränga sig med tunga hushållssysslor! Jag är otroligt tacksam för min man som var hemma hela första månaden och drog ett stort lass med att ta hand om mig, bebis och hem. De som kom på besök hade alltid mat med sig, redo att värmas eller tillagas. Då är det rimligt att lite fint (såklart, så inga svenskar blir förnärmade) påpeka vikten av lättsmält och närande mat. Läs mer och se exempel här.

· Mycket vila: 90 dagar efter födsel ses som en viktig rening och återhämtningsperiod när mor behöver fullständig vila för att återfå kraft och hälsa och undvika depression. Traditionellt sett hjälper föräldrar, svärföräldrar och systerskapet den nya modern. Hjälpen kanske inte alltid finns där i dag men vi kan börja med att respektera oss själva, att respektera vilan och att kommunicera detta till de runt oss. Alla doshor (konstitutioner) dvs Kapha (jord), Pitta (eld), Vata (luft) är i överskott under graviditet, förlossning och postpartum. Depression uppstår ur ett Vata-överskott, dvs när inte tillräcklig näring, vila och kärlek finns. Efter uttömmandet på all kraft (eld/pitta) behöver vi åter Kapha (jord, kärlek) för att fylla på kroppen. Är ni med på hur jag menar?

· Barn och mor behöver lugn, ostimulerande, skyddad miljö de första veckorna. Av samma anledning som ovan men även för anknytningen. Nu lägger vi grunden till trygghet för barnet. Att vara hud mot hud jämt och amma mycket och ofta ger trygghet för barnet, stärker anknytningen, främjar mjölkproduktionen och stärker kommunikationen mor-barn (och far/partner). Att ligga och gosa i en skyddad miljö är allt som behövs och det gör så ofantligt mycket! Vi kan alla göra detta, stäng bara av tvn och gå och lägg dig i sängen.

· Varma bad med t.ex. lavendel och Yoni Steams för att rena livmodern, sluta blöda och läka eventuella sprickningar. Läs mer om Örterna.

· Reducera Vata (tomheten) genom Yoga Nidra (djupavslappning), minimal fysisk aktivitet, sov innan 21, undvik transport och resor, delegera ut hushållssysslor, håll dig varm och begränsa besöksantalet!

Känns det fortfarande orimligt och som en massa krav? Börja med att välja Vilan och att äta närande Mat. Hör gärna av dig om du vill ha stöd, mer tips eller bara prata! MånGudinnans Samtal finns på FB och jag nås på magdalena@bymagie.com

Kärlek och ljus,

Magdalena Chandrakaí

Du kanske också gillar: