Postpartum: Örterna

dragon, fläderinfusion, salvia

dragon, fläderinfusion, salvia

Det finns så många välgörande örter för kvinnor; menstruationen och till graviditet, förlossning och efteråt i postpartum-perioden. Örter kan användas för att stärka kropp, sinne och andlighet, i förebyggande syfte eller för att tillrättalägga en obalans. Jag använder dagligen olika örter till mig och min familj och det är fantastiskt att ta del av deras läkande effekter för att skonsamt stärka kroppen. Det är min önskan att fler vill och vågar göra sig bekant med läkeväxter för sitt eget välmående. Man behöver inte vara herbalist eller örtterapeut för att använda sig av Moder Jords gåvor i hemmabruk. Personligen använder jag örtmedicin och läkeväxter främst för att

-       växterna är helt rena, inte en sammanställning kemikalier så som allopatisk läkemedel, och jag vill veta vad jag stoppar i min kropp

-       bieffekter är i de flesta fall obefintliga

-       det är skonsamt, enkelt och effektivt

-       Moder Jord har dessa gåvor till vårt förfogande, vi kan lära oss att kommunicera med plantorna och således också förstå vår samhörighet

-       Bara att ha blommor, örter och växter runt sig gör en glad och frisk!

Jag arbetar med örterna i olika form, t.ex. som tinktur (utdrag i sprit), dekokt eller infusion (utdrag i vatten/te) av torkade eller färska blommor/örter, som olja eller salva och eteriska oljor. Självfallet är torkade och färska örter också en viktig del i min Matmedicin.

fläderbär

fläderbär

För postpartum-kroppen finns flera säkra örter att välja bland, beroende på om vi letar efter örter mot hemorrojder, för att främja mjölkproduktionen naturligt eller för att stärka livmodern. Här är några av de läkeväxter jag använder mig frekvent av hemma och så även nu sedan Orion föddes.

*  Hallon. Te på hallonblad hjälper livmodern att dra ihop sig, att renas och tömmas på allt blod och för att stärka upp henne igen efter förlossningen. Hallonbladste används traditionellt över hela världen under graviditet, förlossning och efter barnafödsel.

*  Oregano eller Basilika. Te och/eller Yoni steam används traditionellt för att hjälpa livmodern att få ut blodet efter förlossningen.

*  Brännässla. Drick som te eller använd pulver i mat, juice, smoothies etc. för att stärka blodet, tillföra järn och energi och öka immunförsvaret. Se även mitt recept på amningste.

*  Ringblomma. Använd ringblomssalvan för att läka sprickor eller hemorrojder och för att smörja in torr hy på dig själv eller bebis.

*  Fänkålsfrö. Dricks regelbundet som te för att främja mjölkproduktionen och matspjälkningen.

*  Sesamfrön. Rostas för ökad mjölktillgång. 1 tsk per dag.

*  Kamomill. Dricks som te för att lugna nervsystemet, kroppen och främja sömn.

*  Lavendel och geranium. Används som eteriska oljor i badet (mammans!) för att lugna och balansera kroppen. Verkar även sammandragande på livmodern och antibakteriellt. Även fint i aromalampan.

Jag arbetar med örter periodvis och helt utefter vilka jag dras till för tillfället, av medvetet eller undermedvetet behov. Testa gärna och låt mig veta vilka som är dina favoriter!

Har du några örter du använder dig av i postpartum-perioden, vilka?

Ometeotl

Magdalena Chandrakaí 

 

Gör alltid din egen research innan du använder örter. Det finns många utmärkta böcker att slå och läsa i. Nedan följer några förslag. Kom ihåg att alltid använda din intuition och utgå vad som är bäst för just din kropp.