Päronsorbét med kokos och kardemumma. (Vegan Recept)

BIlden visar Hallonsorbét / Veganglass

BIlden visar Hallonsorbét / Veganglass

Vegansk glass när den är som bäst, det vill säga sockerfri! Många veganska sötsaker/desserter/bakning har tyvärr massor av socker i recepten. Man behöver vara observant för vegan är inte automatiskt likställt med nyttigt, vare sig mat eller bakverk! Den här sorbét-glassen är krämig och svalkande. Enligt Ayurveda ska vi aldrig äta is (och därmed inte glass) eftersom det släcker matsmältnings-elden (Agni) i magen. Nu på sommaren när elden (pitta) är hög runt omkring oss blir dessutom matsmältningen svagare och aptiten mindre. Det är därmed nu vi kan passa på att njuta av mat med mycket Vata och Kapha-egenskaper, så som sallader eller rispudding. 

Men, det finns saker vi kan göra för att få vår sorbét / glass mer ayurvedisk. T.e.x bör glassen ätas mitt på dagen då matsmältningen är som starkast. I det här receptet har jag också använt kardemumma för att balansera kylan med värme och främja matsmältningen. Just päron är svalkande och bra för Pitta utan att trigga Kapha (tung, slemmig), förutsatt att man inte äter för mycket. Kombinationen päron, kardemumma och kokos blir därför inte bara gudomlig i smak men också svalkande och uppiggande. 

I verkligheten blir inte alltid fotona så glamorösa: Päronsorbét! Hann iaf fånga den på bild innan den tog slut.

I verkligheten blir inte alltid fotona så glamorösa: Päronsorbét! Hann iaf fånga den på bild innan den tog slut.

Recept

2 frusna päron i bitar

ca 1/2 dl kokosmjölk

1 tsk mortlade kardemummakärnor

2 msk kokosbitar

Lägg päronbitar, kokosmjölk och kardemumma i en mixer/matberedare och kör tills du får en krämig glass-smet. Häll i kokosbitar/flarn/flingor och pulsera några sekunder så att kokosen vänds ner i glassen. Servera direkt. Glassen kommer smälta snabbare än bananglass och minna mer om sorbét. 

Kärlek och Matglädje, 

Magdalena Chandrakaí