Recept på matiga mellis: Bananpannkakor (vegan)

IMG_1751.JPG

Visst är pannkakor en ljuvlig barndomsdröm? Men samtidigt vill jag minnas att en mådde inte så bra av de där svenska pannkaksklassikerna. Åtminstone inte jag. Jag mådde ärligt talat rätt illa av allt det söta, vitt mjöl och socker, och såklart äggen. Ägg får mig fortfarande att må illa titt som tätt - vilket är den huvudsakliga anledningen till att jag inte äter dem. Framförallt är det så onödigt att ha i mat och matlagning! Med matmedicinsk visdom i ryggen vill jag påstå att råvaror som ägg verkligen behöver vördas och ätas rent (dvs för sig själv) om det alls ska förtäras. När det är islängt i maten får man inte samma respekt för råvaran och gåvan Moder Jord gett oss.

IMG_1755.JPG

Nuförtiden finns mängder av recept på bananpannkakor, som verkar blivit den nya barndomsdoftande drömmen i pannkakshuset. Dock tycker jag mig alltid se dessa innehålla just ägg. Är det ett veganskt recept kan man ge sig tusan på att det ändå innehåller socker och/eller vitt mjöl. Så, därför har jag ett antal olika pannkaksrecept som är helt fria från ägg, vitt socker och vitt vetemjöl. Dessa bananpannkakor började jag göra när jag bodde i Costa Rica och där är bananerna såklart av en helt annan klass! Smeten kan därför bli lite lös. Prova dig fram. Tillsätt evt. mer mjöl och kom ihåg att låta smeten så och vila innan du steker pannkakorna! Hur många bananer som behövs beror lite på hur stora de är och hur mogna de är, men jag kör 2 vanliga “svenska” bananer som regel. När jag bakar och lagar mat med bananer föredrar jag de riktigt mosiga, bruna och fina. Då har allt det söta kommit fram och det passar bra till det glutenfria mjölet just för att deras respektive egenskaper (torrt och sött) balanserar vata och kapha (från bananen) i rätten.

Så, håll till godo för här delar jag nu ett mumsigt recept på bananpannkakor som är glutenfritt och veganskt! Självklart är dessa pannkakor optimala som ett matigt mellanmål en tidig eftermiddag men passar lika bra till frukost en varm sommardag eller varför inte kvällsmat en blåsig höstkväll?

Bananpannkakor

2 dl mjöl: kokos och havre eller bovete

1-2 bananer

ca 2-3 dl veganmjölk

½ tsk äkta vanilj

½ tsk bikarbonat & 1/2 tsk bakpulver

1 tsk citronjuice

1 krm salt

 

IMG_1756.JPG

Mosa bananerna med gaffel och blanda med de torra ingredienserna. Vispa till sist ner mjölken efter behag. Smeten bör med fördel vara mer tjock än tunn. Stek på medelhög värme i kokosolja eller ghee. Både kokosolja och ghee klarar höga temperaturer så det är vad jag föredrar när jag steker pannkakor. Allt man gör med banan blir mosigt/löst även om smeten i det här fallet är fluffig och fin så det kan vara svårt att vända dem. När ska du vända pannkakorna / plättarna? När du börjar se att kanterna stelnat och fått färg. Jag tycker om plättar och för detta recept tycker jag också att det kan vara lättare att steka i plättjärn, men det är ju en smaksak.

Servera gärna med svenska bär, rostad kokos och mandelsmör. NJUT <3

IMG_1758.JPG

Våra blev snabbt uppätna av en mycket belåten två-åring så jag hann inte ta någon läskande uppläggningsbild. Men jag hoppas ni kan föreställa er själva hur gott det är ;)

Med kärlek och matglädje,

Magdalena