Recept på matiga mellis: Pumpamuffins (vegan & glutenfri)

Matiga mellis: Pumpamuffins

Äntligen är det pumpa-tider igen! Personligen tycker jag att svensken generellt är för dålig på att ta till vara denna fantastiska grönsak. Eventuellt har pumpan ett dåligt rykte om att vara krånglig och svår att tillaga? Jag lyssnade på ett avsnitt av Två odlare emellan för en tid sedan där både Sara & Johannes var rörande överens om att pumpan dessutom är tråkig. Kanske för en hipsterodlare men för någon som vill ha mycket mat på ett lättodlat sätt och dessutom billigt och mättande då är pumpan optimal, i mitt tycke!

Vackra pumpa-blommor

Vackra pumpa-blommor

Jag har redan delat med mig av mitt favoritrecept på pumpasoppa och nu tänkte jag att vi skulle prata muffins. Muffins överlag tycker jag är ett perfekt mellanmål, förutsatt att man låter bli socker och andra snabba kolhydrater och gör dem lite extra matiga. Likväl behöver vi sötman för att få energi!

Nu i skördetider är det perfekt att göra dessa pumpamuffins när det både finns mängder av pumpa och äpple att skörda ute. Jag gör självklart pumpapuréen själv genom att helt enkelt dela pumpan, gröpa ur kärnorna, vända pumpahalvorna uppochner på en plåt och baka i ugnen tills riktigt mjuka. Sedan gröper jag ur pumpaköttet och mosar ihop det. Pumpamoset som blir över kan läggas i frysen och användas vid ett annat tillfälle. Likaså kan det vara trevligt att göra en stor sats muffins för att ha i frysen!

Pumpor i alla färger och former!

Pumpor i alla färger och former!

Vegan Pumpkin Muffins ca 8-10 st

3.5 dl mjöl (blanda t.ex. kokos, mandel & majs om du vill ha glutenfritt)*

1 dl havregryn

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

1 tsk: kanel, kardemumma, muskot, torkad ingefära

1 krm mald nejlika

3 msk kokossocker

1 msk linfrön eller psyllium

2 dl pumpapuré (alt. hälften överbliven morgongröt)

2 dl sojamjölk

2 msk rapsolja

2 hackade äpplen frästa i olja eller ghee med lite kanel

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop alla blöta ingredienser i en annan bunke.

Hacka äpplena i små tärningar. Om skalet är grovt, skala äpplena först. Fräs äppeltärningarna i rikligt med ghee (eller olja för helt veganskt) och lite kanel. Det går också bra att använda ca 1.5 dl äppelmos istället. Tänk då på att ha koll på konsistensen på smeten så att den inte blir för lös!

Blanda ihop allt försiktigt och väl. Portionera i muffinsformar, ca 2 msk i varje form.

Baka ca 30-40 min på 175 grader.

*När det gäller att baka glutenfritt finner jag ofta att en kombination av mjölsorter ger det bästa resultatet. Bovete är också ett tacksamt glutenfritt alternativ som suger upp vätska och ger en fin deg. Men det är inte alltid man vill ha en märkbar bovetesmak och då kan det vara en god idé att blanda med exempelvis mandel och/eller kokosmjöl. Testa dig fram! Mitt icke-glutenfria mjöltips är dinkelmjöl, både fullkorn och siktat passar bra till muffins.

source pexel

source pexel

Passar det här receptet dig?

Pumpamuffinsen kan ätas under graviditet och postpartum. Var försiktig med kryddningen i den tidiga delen av graviditeten och amning. Kom ihåg att äta en balanserad kost anpassad för dessa perioder i livet.

Dessa muffins äts med fördel inför och under menstruation, i rimliga mängder ;)

Receptet balanserar alla doshor. Personer med mycket vata och/eller pitta i kroppen kan välja dinkelmjöl istället för glutenfritt.

Färgglada höst!

Färgglada höst!

Dela gärna receptet och kom ihåg att länka till källan (hit)! Om du testar att baka det vill jag gärna höra om ditt resultat, berätta i kommentarerna nedan!

I Kärlek och Matglädje,

Magdalena