Undvik sjukdom & nedstämdhet i februari (+Recept)

Hur vi undviker nedstämdhet och sjukdom på våren

Februari är vårens första månad. Även om det nuförtiden känns knasigt i vädret och som att vintern kanske aldrig började så kan vi se till både zodiakens hjul och till jordens årshjul att nu börjar våren här på norra halvklotet. Det är en prövande månad och förkylningarna hägrar.

Sett ur ett ayurvediskt perspektiv är det nu som de två årstiderna vinter och vår möts, och därmed dess styrande doshor Vata och Kapha. Vädret går knappt att förutse och vi slungas mellan kalla dagar med isiga vindar (vinter-vata) och mer ljummen värmet med blött i luft och mark (vår-kapha). Alla övergångar är svåra men detta kan vara den mest krävande för de flesta av oss. För att undvika sjukdomar och stagnation i kroppen och dess vätskor behöver vi redan nu börja rena och rensa systemet. Men en fasta kan vara alltför hård på kroppen eftersom Vatas torra lätthet fortfarande är starkt närvarande- i synnerhet för de som har mycket vata i sin kroppstyp.

Hjälp kroppens reningsprocess

Ett vata-överskott gör oss nedstämda, kalla, trötta och magen blir ofta trög. Det vill vi undvika genom att tillföra värme, flöde och jordande egenskaper. Dock möter vi nu Kaphas tjocka vatten som kan göra oss tunga, slöa och täppta. Vätskorna behöver renas och blodet stärkas i februari för att hålla kroppen frisk och redo inför en ny säsong.

source pexel

source pexel

Eftersom Kapha styr jord och vatten är det just där vi märker stagnationer. Vi ser marken fyllas med vätska från tung snö som håller på att smälta men som jorden inte helt är redo att dränera än eftersom lite tjäle fortfarande ligger kvar. Detsamma gäller i kroppen. Nästan hela kroppen består av vatten och de håligheter som kan fyllas upp gör då gärna det om vi inte håller vätskan i rörelse. Det innebär att exempelvis bihålorna blir täppta så här års och längre fram kan förkylningen till och med övergå i allergi om vi inte lyckats rensa igenom luftvägarna tillräckligt.

Blod är liv

Därför är det redan nu en god ide att rena bihålorna från slem med jala neti, så kallad nässköljning, både för att motverka allergi när knopparna kommer och för att förhindra att förkylningen etsar sig fast. Det är också viktigt att hjälpa kroppens naturliga reningsprocess vid den här tiden genom att främja leverns och gallans arbete. När reningsorganen fungerar får vi rent, starkt och lättflytande blod. Blodet tillhör också Kapha dosha och blir så här års trögflytande. Om gallan och levern inte kan rensa ut amas (gifterna) neråt, utåt ur kroppen kan de samlas i blodet och ett kapha överskott uppstår, vilket i sin tur kan leda till sjukdom. Det kan också vara bra att komma ihåg att feber är ett sätt för kroppen att själv rensa systemet och kommer den så gör vi bäst i att lyssna och hjälpa även den på vägen genom mycket sömn och kamomill-te.

Eld

För att stärka matsmältningen och stötta reningsorganen är det en god ide att nu börja äta bitter mat (gröna blad) och örter som renar blodet, exempelvis gurkmeja, johannesört och cuculmeca.

source pexels

source pexels

Samtidigt som vi börjar rena kroppen och rensa ut vinterns vila och extra fett vill vi hålla oss jordade. I det här fallet, när vata (luft och eter) möter kapha (vatten och jord) blir vi jordade genom elementet Eld (pitta). Det är därför en bra tid att äta grödor som främjar matspjälkningen och ökar elden (metabolismen) i kroppen. Då vänder vi oss till skarpa och sura smaker, exempelvis ingefära, citron och svarta bönor. Längst ner hittar du ett mumsigt recept!

För att hålla fokus och orka väderpendlande och dimmiga dagar behöver vi elden. Att ta kontakt med elementet eld stärker viljekraften och både den mentala och fysiska energinivån, och är det som balanserar oss nu under februari. Förutom maten kan vi värma upp elden inom oss genom att faktiskt göra upp eld under sköna utedagar; göra yoga Solhälsningar; och göra andningsövningar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, vill du undvika nedstämdhet och förkylningar i februari och under vårens intåg så välj att hjälpa kroppen i dess naturliga reningsprocess genom att minska ner på socker, koffein, vete och fet slemmig mat. Välj istället råg, bönor, ingefära, och grönkål. Lägg till en daglig rengöring av bihålorna med jala neti nässköljning och oljedragning med sesamolja. Och börja lägga till fler stående övningar i din yoga practice.

Yoga By Magie copyright Yoga Costa Rica

Yoga By Magie copyright Yoga Costa Rica

Av den här anledningen har jag skapat kursen Yinyoga för inre styrka. Det är ett sätt att åter-ta kontakten med elden och att väcka kroppen efter vinterns dvala på ett skonsamt och hållbart vis. Det är yin-iga flöden för överkroppen med kraftfulla andningstekniker (pranayama) och yoga-positioner för att öka styrkan i solar plexus chakrat. Yoga för inre styrka syftar till att stötta kroppens naturliga reningsprocess genom att öppna upp andningsorganen likväl som att stärka matsmältningen. Se Kalendern för kommande kurser och ta kontakt för enskilt upplägg.

Recept på smoothie med svarta bönor

source pexel

source pexel

Svart bönor ökar matsmältningen och är goda till det mesta. Tidigare har jag skrivit om hur jag bakar med svarta bönor och nu får ni ytterligare ett mumsigt tips på matigt mellanmål: smoothie med bönor och mandel! Receptet är inspirerat av Joyful belly. Kom ihåg att använda rumstempererat ingredienser!

ca 1 dl kokta svarta bönor

1 msk mandelsmör (eller tahini)

200 ml veganmjölk

1 banan

ca 1/2 tsk torkad ingefära & kanel & maca

1 msk kakao

Kör i mixern, häll upp i glas, toppa med lite mer maca och njut!

Kärlek och Matglädje,

MagdalenaDisclaimer: Dessa råd är baserade på tusenårig vetenskap från ayurveda, yoga och curanderismo. De ska på intet sätt ersätta allopatisk medicin. Kontakta alltid din läkare om du är sjuk.