Vad är Abhyanga?

Foto av SBM. Zonterapi av Pernillas Hälsa

Foto av SBM. Zonterapi av Pernillas Hälsa

Abhyanga är ayurvedisk varm oljemassage som görs på morgonen, antingen av en terapeaut eller själv. Det är enkelt att göra själv och otroligt stärkande (även om det såklart alltid är härligt att gå till en professionell massör!)

Häll sesamolja i en liten flaska (ca 50ml är en rimlig storlek att hellre fylla på med jämna mellanrum än den stora flaskan). Ja det går bra att använda samma som du använder i matlagningen. Personligen föredrar jag kallpressad olja eftersom den luktar lite mindre wok!

Värm sesamoljan i ett vattenbad genom att låta flaskan stå i en skål med varmt vatten en stund. Massera in den varma oljan med svepande rörelser, uppifrån och ner. Börja i ansiktet och hårbotten, massera i cirklar runt leder och längsgående på lemmar som armar och ben. Jag brukar räkna i 8or, dvs 8 varv med cirklarna och 16 längsgående strykningar. Kom ihåg vrister, fötter och tår! Detta tar ca 10-15 minuter när du fått in vanan.

Magic Oil av pepparmynta, olibanum, lavendel i raps- och kokosolja. Ekologisk. Kontakta mig för att beställa magdalena@bymagie.com

Magic Oil av pepparmynta, olibanum, lavendel i raps- och kokosolja. Ekologisk. Kontakta mig för att beställa magdalena@bymagie.com

Låt oljan verka på kroppen i ca 20 minuter innan du tar en varm dusch utan tvål. Självtorka gärna i handduk eller morgonrock efteråt.

Massagen balanserar alla doshor (Vata, Kapha, Pitta) och ökar cirkulationen i kroppen, vilket ger en förvånansvärt stärkande effekt på både kropp och sinne!

Att ge sig själv en varm oljemassage då och då är en ljuvlig rutin och särskilt varmt rekommenderat är det under Graviditeten och Postpartum, vilket du kan läsa mer om genom att trycka på länkarna.

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí