Vad Gör Man i Växjö på Vintern?

Vad Händer i Växjö på Vintern? Här kommer en Topp 5!

 

Många, både i och utanför Sverige verkar tro att vintern i norr enbart handlar om kyla, mörker och mer kyla. Självklart är det kallt men man kan ju virka sina egna sockor, mössor, pannband, vantar och annat man kan tänkas behöva för att hålla sig varm- som folk gjort i alla tider! Vill man inte göra det själv så går det självklart bra att beställa från Made By Magie :)

Vintern är en tid för vila och att vända sig inåt. Särskilt november kan vara utmanande och ställa krav på att man möter sina inre demoner. Men sen i december börjar allt sakta förändras. Vi förbereder oss för något: att ljuset ska återvända! Detta händer på vintersolståndet den 21/22 december (för norra hemisfären). Hela december är som en väg av ljus för att påminna oss om att mörkret snart minskar. Under tiden kan vi passa på att njuta av en massa trevligheter runt omkring; svenskar verkar vara bra på att skapa utrymmen för att dela värme, musik och leenden.

Jag har skrivit den här listan till alla er som vill boosta vinterinspiration. För senaste nytt, spana in Växjös gratistidning och evenemangskalendern. Nedan listar jag några av mina favoritaktiviteter under december. 

 

1. Julmarknaden på Kulturparken Småland. Om du av en anledning eller annan letar julklappar så kan du både hitta innovativa presenter och bli inspirerad. Genom att besöka marknaden har du har möjlighet att stödja hantverkskonsten och uppmuntra unga konstnärer, eftersom designprogrammet även säljer sina alster. Både trevligare än stora shopping-gallerior och mer hållbart för vårt samhälle! Dessutom får du ju gå runt och mysa på museet en hel dag (varning för labyrintgångar!). 

2. En riktigt fin högtrycksdag med sol och lagom mycket kyla traskar jag gärna omkring i naturen, runt någon av Växjös många sjöar. På den här listan föreslår jag Bokhultet eftersom det ligger nära stan men ändå så pass långt iväg att det känns som man kommit ut på landet. Oljud från stadens tempo hörs inte här. Det är det bara fågelsång som gör. Ta en liten paus för att andas i skogen, njuta av solstrålarna och värmande ayurvediskt te eller choklad.

Ljusdekoration skapad av Moder Jord

3.  Samlas för värme, ljus och gemenskap genom Yoga och Kirtan. Håll koll på Yoga By Magie, Ananda Yoga, Kirtan och Veda för senaste nytt gällande workshops, jul-och nyårsyoga! 

4. Även om kristendom inte är din grej så är du fortfarande välkommen att lyssna på gratis konserter i kyrkan. Domkyrkan arrangerar ett flertal konserter under december och, ja, de är ofta baserade på sånger som tillhör den patriarkaliska religion som kallas Kristendomen. Men det spelar ingen roll eftersom musiken, värmen, tillhörigheten och de goda vibrationerna från sången ändå sänder ut kärlek som fyller bröstkorgen. Och Love is all you need! 

5. Den här punkten är något som jag rekommenderar att göra var du än är och närhelst i tiden du befinner dig: titta upp och lägg märke till detaljerna runt dig! Se skönheten i din hemstad (där man vanligen blir ”hemmablind”), lägg märke till livets underbara detaljer; både de skapade av Moder Jord och de som är planterade av människohand. Som glaskonsten på Sandgärdsgatan t.ex. Ta en paus i ditt fikande och promenera längs med glasgatan för att ge konsten lite extra uppmärksamhet innan du går vidare till nästa kaffe.

Så kryp ut ur era glögg-möten och njut av snön, ljusdekorationerna, marknaderna och musiken! Har du själv några sköna vintertips? Dela med dig av inspirerande ord och aktiviteter i kommentarerna nedan!

We are all love

We are all one

 

 

 

More Posts on Sweden