VeganSemlor (sockerfritt, jäst-& glutenfritt) Recept

Veganska semlor fria från vitt socker, jäst och kan enkelt göras helt glutenfria.  

IMG_4319.JPG

Så lyckades jag till slut få till ett semelbak här hemma, en vecka efter fettisdagen men vad gör det?! Jag har inte ätit semla på säkert tio år. Men nu bubblade ett superenkelt recept på vegan semlor upp inom mig så kanske blir det fler gånger framöver ;)  

Vi äter inte vare sig vetemjöl, vitt socker eller jäst så mina semlor förtär man för både njutning och mättnad. Jag tycker nämligen bäst om när fika är mellanmål. Fika=snack=mellis=liten måltid i min värld! Ett mellanmål behöver ofta ha kapha egenskaper, dvs sött och tungt, för att lugna vatan (trötthet i huvud å kropp ofta på eftermiddagen).   

IMG_4321.JPG

För att göra det lätt för mig gjorde jag muffins-bullar till semlorna. Grövre mjöl som bovete gör dem matiga å fina. Dessutom glutenfria. När de är klara skär man bara av toppen som lock! Pudra kan man göra med lite kakao eller varför inte maca? 

IMG_4320.JPG

Mandelmassa är enkelt att göra, tre ingredienser och en matberedare är allt som behövs! Jag halverar mängd socker och använder en oraffinerad sort istället för vitt. 

IMG_4327.JPG

Jag hade i lite kanel och torkad ingefära också (det kan man ju inte få för mycket av!) därav den mörka tonen på semle-muffinsen! 

FullSizeRender.jpg

Grädden är en klassisk cashew grädde. Det behövs ju inte recept för: blötlägg cashew några minuter i hett vatten, häll av och kör i matberedaren tillsammans med lite vatten (till önskad konsistens). Smaka evt av med äkta vanilj. Klart!  

Recept Vegan Semlor

Muffins (12st)

4 dl bovete och eller dinkelmjöl (jag kör gärna 50/50)  

3 dl sojamjölk

2.5 dl rapsolja (neutral smak) 

1/2 dl kokossocker

1 dl mandelmjöl

1 tsk bikarbonat  

1 tsk bakpulver  

1/2 tsk salt  

2 tsk kardemummakärnor  

Hemlig ingrediens som gör muffinsen saftiga och söta (funkar utan också): 2 dl rivna päron

kokosolja och riven kokos till formen alt muffinsformar i annat material

Blanda de torra ingredienserna. Vispa olja och kokossocker. Häll det torra i oljeblandningen och rör runt. Rör i mjölken lite i taget. Häll sist i päronen och vispa till en porös smet. Fyll muffinsformarna som du smort med kokosolja och bröat med kokos! Baka på 175-200 grader i 15-25 min (beror på ugnen och formarna). Låt svalna lite innan du skär av toppen som lock. 

Mandelmassa: 

2 dl mandelmjöl

1 msk vatten

2 msk rårörssocker

Kör mandelmjöl och socker i matberedaren. Häll i vatten och mixa till en massa.  

Enjoy! Och berätta gärna vad du tycker om receptet i kommentarerna nedan :)  

kärlek och matglädje  

Magdalena  Chandrakaí