Vintersolståndet 20-23/12 2017

Årets längsta natt är här, mörkret har nått sin peak och årshjulet är redo att vända. Oavsett om man firar jul, eller som vi, inte gör det ligger en väntan i energierna denna sista halvan av december. Vi andas in förväntan om en ny tid, en förändring, snart snart kommer Fader Sol tillbaka igen. Fader Sol som kommer med sitt ljus och löfte om nya tider, ljusare tider, nya skörder.... Men innan det vänder ska vi ta oss igenom Vintersolståndets energifönster av polariteter: mörkt-ljust, feminint-maskulint, död och återfödelse. 

Sun setting over the mountains, in San Jose Costa Rica

Sun setting over the mountains, in San Jose Costa Rica

Bara några dagar innan solståndet tar Gammelmor Måne oss in i en ny måncykel i Skyttens tecken. Vi siktar mot nya höjder och vi guidas in i Sanningen, vi kan inte längre hålla tyst. Men det är dags för ytterligare en resa ner i mörkret, ner i avslutet innan återfödelsen. Och detta mitt i festligheterna med vänner och familj. Inte så konstigt alls, och kanske egentligen det enda rätta! För det är i våra relationer vi ser vår verkliga spegelbild och det är här Vintersolståndet belyser obalanserna vi bär i våra polariteter inom oss. Jag pratar om den feminina och maskulina energin. I våra olika familjerelationer kan våra respektive förtryck av Rösten nu komma att bli tydliga. När, var och varför talar du inte alltid din Sanning? För att göra någon till lags? För att du förtrycker det gudomliga feminina inom dig? För att du är rädd för Sanningen som bubblar i hjärtat? Som jag ser det ges vi nu en möjlighet att öva på att tala vår Sanning fritt! Eftersom vår blodsfamilj är vår främsta spelkarta, vår djupaste practice. Öva och sjung ut!

Det kommer kännas befriande och vara värdefullt att ha övat, likväl som att ha sin dagliga och måntliga practice med sig in i det nya årshjulet. För det är nu du kommer stå upp och sjunga ut ditt hjärtats sanning på arenor du inte trodde du vågade, eller fanns. Både nymånen den 18e och Vintersolståndet ger oss insikt i vad som inte längre är hållbart i vår vardag och våra rutiner, vad vi behöver släppa och verkligen förändra för att kunna vara sanna mot oss själva. Det kommer med största sannolikhet vara tufft. Förändring ska kännas. Det är så vi växer. Men, situationen nu är ohållbar och vi trycks in i den nya formen även om egot kämpar emot. Vi kan välja att födas med elegans genom acceptans, surrender och närvaro.  

HUR? Samlas i cirkeln för att hedra och välkomna ljuset åter! Tänd elden, värm teét, lys upp med levande ljus, duka fram närande måltider och bjud in till sång. Tillsammans går vi genom död- och återfödelse. Cirkeln och sharing är kraftfulla healing verktyg som används av traditioner världen över. I cirkel-ceremonier har vi möjlighet att släppa taget om det gamla och välkomna det nya, vi håller space för varandras resor och guidas av Andarna. I år bjuder Föreningen OM Livet in till Sång-och Berättarkväll, en möjlighet att sitta ner i cirkeln och bara vara tillsammans. 

Ometeotl, 

Må Ljuset i ditt hjärta ge dig Mod.

Magdalena Chandrakaí