Visit Småland och The lands of Legends/Sagobygden

De senaste åren har jag och min man besökt Norrland några veckor varje sommar. Vi har njutit av Sveriges vildmark, rest genom Sápmi och pinats av Nords ibland hårda lärdomar. I år bestämde vi oss för att inte åka utan istället njuta av skörden i trädgården och det magiska sagolandet Småland. 

Jag har varit i många länder och sett många fantastiska ställen över hela världen. Småland är ett av dessa ställen. Jag slutar aldrig förundras av dess skönhet och många berättelser. Här delar jag några guldkorn från sommaren 2016.

Sapmi utställning Alvesta  

Sapmi utställning Alvesta  

Eftersom vi inte for norröver i år är jag extra tacksam för utställningen Sápmi i Alvesta. Jokkmokks samiska museum Áttje ställer ut i Alvesta stationshus t.o.m. 31 augusti i år (2016) och erbjöd oss därmed en välbekant Sápmikänsla. En utställning om ett nomadfolk och Sveriges ursprungsbefolkning på en plats som fungerar som ett nav för möten och i en ort som vimlar av kulturella bakgrunder håller otroligt kraftfull symbolik. Utställningen är delvis oväntad och otroligt viktig – för oss var det en självklarhet att visa vårt stöd och uppskattning. Ta gärna chansen att njuta av konsthantverk, berättelser och historisk kultur om du är i närheten. 

Sagor & legender vid det mytomspunna Trollberget.  

Sagor & legender vid det mytomspunna Trollberget.  

Att resa, uppleva, upptäcka, observera, lära, integrera och dela har alltid varit viktigt för mig och det är lätt att se varför reseskildringar och skrivande fallit mig varmt om hjärtat. Genren är dessvärre både begränsande och torr när det finns så mycket att berätta om! En resa sker på så många sätt och för mig, idag, oftast inombords direkt utan att jag behöver göra en yttre resa först. Många gånger räcker det gott med att upptäcka naturens rytmer i trädgården, utforska yogamattan, dela berättelser i ceremonier eller lyssna till Moder Jords sång i skogen. Och allt detta är vackert att berätta om, att dela!

Men det kommer också alltid finnas platser på Moder Jord som jag vill dela och beskriva, både i skrift och bild. Den här sommaren utforskade vi närområdet och naturreservatet (och numera även nationalparken) Åsnen där det finns en hel del smultronställen. En fin dagstur att göra är t.ex. Trollberget- Ulvö där man även med bil kan njuta av Smålands spektakulärt djupgröna skogar.

Magisk stillhet i Ulvö, sydvästra Åsnen

Magisk stillhet i Ulvö, sydvästra Åsnen

Trollberget hittas vid Åsnens kant strax söder om Hulevik. En stor sal öppnar sig bland bokskogens förtrollande träd där grottor och gångar berättar om Odens himlaresor med sin häst. Mest majestätiskt är det nog att vandra den korta stigen genom skogen fram till bergasalen men man når också denna sagoplats enkelt via cykel eller kanot. En härlig rast- och grillplats väntar vid vattenkanten där även cykelleden Banvallsleden går förbi.

För ett eftermiddagsbad i stillsam Småländsk idyll stannade vi sedan i den lilla och f.d. stationsbyn Ulvö. Spegelblankt vatten en stilla dag och med Ulvåsen som utsikt svalkade vi oss i den långgrunda sjön. Har man promenadskorna på kan man vandra över sjön och vidare till Toftåsahalvön. Men det får bli nästa gång…

Vilka smultronställen har du i Småland? Dela med dig i kommentarerna nedan! 

 

 

Photos: Magdalena Larsson Copyrighted