V-steam, Bajo, Yoni Steam, Vaginal Steam, Sitz Bath

Stol By Magie! en traditionellt utformad stol till att göra Yoni/Vaginal Steams

Stol By Magie! en traditionellt utformad stol till att göra Yoni/Vaginal Steams

Kärt barn har många namn som de säger... Det närmaste jag kommit ett svenskt namn i litteratur kring traditionell läkekonst för kvinnor är Sitz Bath som den tyska örtterapeuten Maria Treben skriver om. Det hon beskriver skiljer sig dock lite från vad vi inom Curanderismo kallar Bajo. Om jag förstår det rätt så sitter man i ett bad med örter i ett sitz bath (sitt-bad) medan man i ett Bajo eller Vaginal Steam låter vaginan andas in ångan av läkeväxterna genom att sitta ovanför. Och då underlättar det med en stol som på bilden men man kan också huka sig över baljan med ört-te. Det viktiga är att hela underkroppen och baljan är noga insvept med filtar och handdukar så att ångan inte sipprar ut utan både kropp och vatten hålls varma. Sedan sitter vi i vår meditation ca 20 minuter.

Örttéer ingår i mina privata konsultationer och finns att köpa efter ök. Kontakta mig på magdalena@bymagie.com

Örttéer ingår i mina privata konsultationer och finns att köpa efter ök. Kontakta mig på magdalena@bymagie.com

Vaginal eller Yoni Steam efter Förlossning görs efter en till tre dagar och därefter följande nio dagar förutsatt att det inte finns några sprickor eller stygn och att födseln var okomplicerad.

Det är enklare än man kan tro, allt du behöver är några handdukar och filtar, en stor balja, örter och vatten för att göra ett starkt te. När du har ditt te häller du det i baljan och sätter dig över den, omsluten av filtar och handdukar så att den läkande ångan inte sipprar ut men andas in av vaginan och livmodern. Det går bra att huka över baljan men vid den här tiden är man ofta svag och trött i kroppen. Har man ingen lämplig stol föreslår jag att man istället lutar sig över en säng eller soffa med överkroppen och låter smalbenen vila på golvet med baljan mellan benen. De första gångerna kan det vara bra att be någon om hjälp så att man blir ordentligt insvept i filtarna.

Recept till vaginal-steam efter förlossning:

2 dl torkad salvia & 2 dl torkad rölleka till 5 dl vatten. Kokas under lock i ca 5 minuter.

Andra örter som lämpar sig är t.ex. salvia, daggkåpa och lavendel. Ett Yoni Steam driver ut eventuellt kvarvarande rester i livmodern, så som vätska och klumpar. Steamet är lugnande för sinne och kropp, läkande, renande och hjälper livmodern att återgå till normal storlek och position.

Yoni Steam mot menstruationsbesvär kan göras i början eller slutet av menstruationen. Eller inför blödning. När du väljer att göra ditt vaginal steam beror på vad ditt syfte är, likaså vilka örter du väljer. För att rena blodet från klumpar och gammalt blod sedan föregående cykel kan man göra steamet första bloddagarna, eller precis innan. För att hjälpa livmodern att få ut allt blod inför kommande cykel kan man göra steamet precis i slutet, när blödningen blivit till en brun flytning. För dessa anledningar kan man tex använda oregano eller basilika. Vill man steama för att lindra smärta är rölleka ett fint exempel. Och är man bara sugen på lite yoni steam-mys tycker jag själv att Lindblomman är Gudomlig! Lindblomman lenar och mjukar upp vävnader och har en honungssöt lugnande doft som sprider sig i rummet, kroppen och sinnet.

Bajos har använts av kvinnor i många traditioner världen över så länge det funnit kvinnokonst. I min tradition och hela Latinamerika är det mycket vanligt att man blir behandlad med vaginalsteams när man besöker en Medicinkvinna för sina "kvinnoproblem". Inte så konstigt eftersom det är en kraftfull metod att läka så många olika typer av obalanser i cykeln. Dessutom är det verkligen en gudomlig stund, som en spa-stund för underlivet. Ibland är det så här jag gör mina mån-ritualer: sittandes på ett yoni steam framför altaret och mediterar. Ljuuuvligt. Testa du också och berätta gärna om din upplevelse här nedanför!

Vad har du för frågor och funderingar kring Yoni Steams? Skriv i kommentarerna nedan eller hör av dig på mail så ska jag försöka svara på dem.

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí

Yogalärare, Womb Yoga Therapist & Curandera

Vill du ha hjälp med ditt Yoni Steam? Jag tar emot i Odensjö, gör hembesök och ger postpartum-stöd. Kontakta mig på magdalena@bymagie.com