San Jose

Efter att ha varit vakna och på resande fot i över 24 timmar landade vi tillslut i San Jose, Costa Ricas huvudstad. Jetlaggade och förvirrade kom vi fram till hostelet och sov fram till morgonkvisten. Klockorna hade inte ställt om sig till rätt tidszon, vilket innebar att vi var uppe redan 5.30 och undrade var tusan pannkaksfrukosten höll hus! Klassiker. Tiden reddes ut men jetlaggen höll i sig ytterligare några dagar. Därför valde vi att tillbringa dessa med vila: vi gick till park La Sabana och tittade på skulpturer, joggare och ankor, köpte mat och såg film. Fredagen tillbringades med promenad till Down Town, där vi fönstershoppade och mös av atmosfären. Nu börjar det äntligen kännas att man är tillbaka. Doft av fukt, värme, smuts, urin och friterad mat. Försäljare som skriker ut obegripliga ofertas, Sean Paul i butikerna och folkmusik i gathörnen. Latinamerika.

San Jose verkar vara ganska litet och relativt enkelt att hitta i. Hittills har vi kunnat ta oss till fots överallt, vilket är fördelaktigt. Staden är svår att jämföra med någon annan: den är inte smutsig och fattig som La Paz, inte stor, rik och hektisk som Lima, inte full av butiker, boutiquer och höga hus som Buenos Aires utan snarare en härlig blandning av alla dessa. Dock finns här kanske inte mycket att göra för turisten, men vi har spanat på Converse för ca 200-lappen och planerat in shoppingturer för hösten.

hostel i Sabana

Costa Ricas nationalrätt består av bönor och ris och det verkar vara ett relativt enkelt land att resa i för en vegetarian. På fredagen åt vi på en vegetarisk restaurang vid namn Vishnu. Ett litet, lokalt ställe med bra priser och genomtänkt veggo mat. Givetvis högg jag sojaburgaren! (Ja, Mariella, lemonad till det! Letar fortfarande efter jugo de maracuya dock)

vacker utsikt

Lördagen bestod av ytterligare promenader, den här gången till tre nya parker och Barrio Amon- området med gamla, viktorianska hus. I parque de Espana var det fullt ös med allt från schackspel till yoga och på en vägg har någon gjort graffiti av Berlinmuren.

Imorgon tar vi bussen till Puntarenas där vi ska leta efter en lägenhet, så håll tummarna! Skolan börjar den 19e, med en obligatorisk rundtur (tillåt mig att himla med ögonen) och innan dess tänkte vi hinna njuta lite av stranden.

 

Plaza cultura

Det är wetseason här nu, vilket innebär ca 26 grader (dvs, Europa har varmare), molnigt och skyfall kombinerat med åskknallar på eftermiddagarna. Lite som svensk sommar fast fuktigare. Detta håller på i ytterligare några månader, så kommentarer om vädret undanbeds.

Vi är 8 timmar efter Sverige, vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet om man vill slå en signal. Och för er som är intresserade har jag nu ett lokalt telefonnummer:

(506) 85764604

För smartphone-användare finns jag fortfarande (oftast) tillgänglig på Whatsapp, Viber och Skype.

Jag har svettats för att få upp foton, så lämna gärna en rad som tack :)

Pura vida