Topp 5 aktiviteter i San José

For San José activity tips in English read my What to do in San José for Two Days article. 

Efter att ha bott ett år i Costa Rica har jag varit i dess huvudstad fler gånger än jag besökt Stockholm i hela mitt liv. Dels för att det är knutpunkten när man ska ta sig vidare någonstans, dels för att jag har vänner och bekanta att hälsa på men även för att jag helt enkelt gillar San José. Förvånansvärt mycket kan tyckas. Ett smutsigt rykte har spridits sig bland Costa Ricas backpackers och på hostel runt om i landet sitter dessa budgetresenärer och avfärdar San José som tråkigt, trots att de förmodligen bara sett en bråkdel av staden.

San José view. Down town. Hostel close to Parque Nacional. 

Det är inte lätt att lära känna en storstad och jag har redan tidigare påpekat vikten av att ägna den tid för att få någonting tillbaka. Tid är väl det budgetresenären har gott om- annars är det något som känns bakvänt. Det jag älskar med att resa är att lyhört lyssna till och upptäcka nya platser och berättelser. Mycket hellre än att betala obegripliga summor för diverse turistaktiviteter lägger jag timmar på att gå, åka buss, söka information utanför guideboken och fråga mig till intressanta saker för att få de nya berättelserna. Nya intryck och känslor och nya fascinerande detaljer och vyer. Finns det, exempelvis, en berättelse bakom det rostbruna, viktorianska huset med skylten Hemingway Inn som oväntat tornar upp sig i Barrio Amón? Det svaret låter jag er finna själva och istället ger jag er fem tips på hur man kan njuta av denna latinamerikanska huvudstad både kulinariskt, kulturellt och socialt utan att skena iväg med budgetresenärens plånbok. 

1.    Fika på Teatro Nacional eller ta en snabb kaffe på El Tostador.

Teatern ligger mitt i centrum, bredvid Plaza de la Cultura och är landets mest ärade byggnad. Huset byggdes på sent 1800-tal och är en fröjd för ögat både utanpå och inuti. Passa på att njuta av de spektakulära takmålningarna medan du tar din förmidagsfika. Vill du hellre ta en kaffe to-go för att få vara ute i solen finns kaffekedjan El Tostador i nästan varje gathörn. Costa Ricas kaffe är smakrikt, fylligt och lent och något som måste upplevas!

Teatro Nacional San José Costa Rica

2. Marknaden Fería Verde de Aranjuez

På lördagsförmiddagar samlas försäljare av ekologisk och lokalproducerad mat, hantverk, kläder och smycken i Barrio Escalante. Det tar knappa 20 minuter att promenera hit från downtown och på vägen bjuds man på både spännande hus och vacker utsikt. 

Njut av en billig och miljövänlig lunch innan du traskar vidare. 

Se hemsidan för vägbeskrivning och priser.

Fería Verde

3. Parker och Plazas

San José har tre parker bara i downtown och de är alla värda att besöka. Dels för att vila fötterna i gräset men även för att det nästan alltid är någon aktivitet på gång. I Parque España ser man allt från försäljare till skateande ungdomar och yogisar. Morazan är parken som gärna bjuder upp till dans med olika gratiskonserter och Parque Nacional är utmärkt för picknick. Plaza de la  Cultura ligger som en knutpunkt vid Teatro Nacional och där kan man sitta länge och titta både på den varierade blandningen människor som cirkulerar eller den overkliga mängd duvor som alltid hittar dit. För fria lördagsaktiviteter håll dig uppdaterad med Enamorarte de tu ciudad. 

Concert in Parque Morazan San José

4. Live musik, evenemang och Jazz Café

Det är alltid något på gång i fartfyllda San José! Det berömda Jazz Caféet finner du både i stadsdelen San Pedro (en kort bussresa från centrum) och Escazú (betydligt längre resa). Här har otaliga kända band och artister från hela Latinamerika spelat och det utlovas live musik varje kväll. Räkna med att betala en mindre inträdesavgift och lite dyrare drinkar men det är värt vartenda öre. Se hemsidan för senaste info.

Håll alltid ögon och öron öppna efter de senaste evenemangen plötsligt dyker det upp en gratis konsert i en park! Bra ställen att leta på (förutom tidningarna) är tex. sanjosevolando.com och Tico Times. 

5. Barrio Amón till Mercado de Artesanias

För en promenad med tema historia och arkitektur rekommenderar jag att man besöker Barrio Amón och dess viktorianska byggnader. En gång i tiden mansions för kaffeodlare men numer vanligen hotell eller kontor. Gå vidare söderut genom att korsa huvudgatan Avenida Central och ta sikte mot Plaza de la Democracia för att lokalisera marknaden med allt från souvenir-krafs till intressant hantverk: Mercado de Artesanias. Av någon anledning hamnar jag på den marknaden nästan var gång jag är i San José, förmodligen beror det på de vackra latinamerikanska tygerna och den härliga atmosfären av mingel och prutande. 

Mercado de Artesanias San José

Jag hoppas du uppskattar Costa Ricas huvudstad även om du råkar vara där enbart några dagar. Dela gärna med dig av dina egna tips i kommentarerna nedan, eller skriv och berätta om besökt något av ovanstående ställen!

Pura Vida

 

More on Costa Rica

What To Do in San José For Two Days

Blog
Time for a new era

The only true way is to write from the heart. Speak always from your heart and people will listen.

I am so much more than these travel stories and journeys you’ve been able to find here on this blog. I love a lot of things- I don’t fit in to ONE niche. 

I refuse to be caged, limited or change my heart to fit into your boxes of definitions.