Yoga och framfall av reproduktionsorganen
/Postnatalt är det dessvärre förhållandevis vanligt att någon del av reproduktionsorganen tynger ned. Det kan vara livmodern, men även urinblåsan, tarmen eller slidväggarna som buktar nedåt. Även under graviditet och i klimakteriet kan kvinnan uppleva detta och vanligast är då att det beror på något som hänt tidigare i livet, ofta i relation till stress under graviditet eller förlossning. Kan du minnas något som kan ha triggat din fysiska situation? Stress och/eller någon som sagt åt dig att ”trycka” (push) under förlossning t.ex.? Kanske har kroppen varit i stress genom dålig hållning, högklackat eller i trånga arbetsutrymmen/framför datorn där bäckenet inte tillåtits att gunga och röra sig fritt.
Det är viktigt att möta de emotionella och mentala aspekterna av det man upplever eftersom det ger en inre styrka i ens läkande och självupptäckande. I en personlig healing/samtals-session har vi möjlighet att gå djupare i det. Även i den postnatala yogan och mama-baby yoga-klassen finns visst utrymme att adressera framfall av reproduktionsorganen. Det finns alltid naturliga vägar att gå och ju tidigare vi möter problemet ju enklare blir det att kunna skapa en förändring.
I all kvinnohälsa, både i förebyggande och läkande syfte, kan vi med fördel vända oss till de uråldriga traditionerna, såsom Yoga och Curanderismo. Här är tre effektiva sätt att läka och motverka framfall naturligt med hjälp av yoga och belly bind.
Öva upp din hållning och aktivera rotlåset
Inom Womb Yogan anser vi att god hållning är grunden till god bäcken-hälsa. Det innefattar också en viss förståelse för hur kvinnans bäcken ser ut och sitter i kroppen.
I den tidiga postnatala perioden och i mama-baby yoga-klassen börjar vi öva upp vår hållning direkt när barnet kommit genom liggande övningar och sedan ståendes mot en vägg. Därefter går vi vidare till Tadansana, Mountain Pose.
För att öva hållningen mot en vägg ställ dig mot en vägg med fötterna höftbrett isär och ca 50cm ut från väggen. Böj knäna lätt. Se till att rumpan, axlar och baksidan av huvudet nuddar väggen. Låt din naturliga svank vara där den är.
Spreta på tårna och känn att hela fotsulorna är rotade ner i golvet. Det viktigaste för postnatal yoga och för att läka framfall naturligt är att ha en närvaro, medvetenhet och stark förankring i andetaget som börjar och slutar i ”magen” (dvs. bäckenet). I den här artikeln nämner jag olika Pranayama och andningstekniker. Här kan du se video av Ujjayi Pranayama
Något vi bör vara uppmärksamma på i vår hållning är hur vi håller bäckenet.
Reproduktionsorganen ska vila på pubisbenen och det kvinnliga bäckenet bör därför vara lätt tippat framåt för att vara i sin naturliga position. Det innebär en naturlig ”svank” som skapar plats i ländrygg och sacrum.
I dessa positioner som övar upp hållningen skonsamt tar vi gradvis också kontakt med vårt rot-och maglås igen. För att känna yogini mula bandha i stående, skapa en lätt båge i hålfoten genom att spreta på tårna och rota ner kanterna på foten i mattan/golvet. Tryck fötterna nedåt, känn bågen i hålfoten och hur bäckenbotten och vaginal-väggarna automatiskt vill lyftas uppåt.
Från din stående position mot väggen kan du också öva på att känna ditt bäcken och rotlås genom stt tippa bäckenet medvetet fram och tillbaka i takt med andetaget. Andas ut och låt ryggraden komma mot väggen, andas in och känn kurvan i ländryggen.
Stå i den här positionen 5-7 fulla andetag.
Faja/belly bind
Ca 24 timmar efter födseln binder vi vanligtvis vårt bäcken med ett bomullstyg för att hjälpa benen läka ihop, livmodern att dra ihop sig och flytta tillbaka till rätt plats, främja blodgenomströmning i bäcken och för att hjälpa magmusklerna att gå ihop. Det är enkelt att knyta själv och det finns säkert videos på youtube. I mina postnatala yoga-klasser pratar vi om belly binds och jag visar hur man gör för de som är intresserade av att veta mer.
Du behöver ett starkt bomullstyg (eller lin) som inte är stretchigt, ca en halv meter brett och 3 meter långt. Du ska kunna vira det två varv runt höften. Knyt en stadig knut framtill under livmodern för att ge henne stöttning. Om du upplever att benen domnar/sover så har du knutit för hårt.
Hör gärna av dig om du har några frågor! Och välkommen på nästa workshop/föreläsning i Postnatal Återhämtning (se kalender), eller boka tid för privat rådgivning och vägledning. Besök www.yogamamas.se för mer info.
I kärlek och tacksamhet,
Magdalena Chandrakaí