Energiprognos: Höstdagjämning 23/09/2018

Energiprognos för Höstdagjämningen 23/9-18

source pexel

source pexel

En dag av tid i balans. Dag och natt, ljus och mörker är lika långa innan årshjulet vänder.


Den här dagen markerar början på mörkret; början på det halvår i årscykeln där dagarna blir allt kortare och energin mer introvert. Vi tar oss allt djupare ner i den sovande energin och behovet av vila blir större ju närmare vi kommer vintersolståndet (då solen vänder igen).

Traditionellt sett firar vi Solens Gud den här dagen. Vi tackar för sommarens ljus och värme och förbereder oss för att möta mörkret. Möta vilan, reflektionen, återhämtningen och stillheten. Hur då?

När vi samlas i den traditonella healing-cirkeln arbetar vi kollektivt och individuellt med att släppa taget om det som varit och markera början på det som kommer. Vi gör detta genom rikta vår fokus (meditation) och sedan utföra en konkret handling (ritual) som manifesterar det vi vill förändra/åstadkomma.

Meditationen

I år är jag inbjuden till Ananda yogastudio i Växjö för att med-skapa en ceremoni denna dag av balans. Vi kommer exempelvis göra meditationer där vi fokuserar på att släppa senaste tidens händelser och lärdomar för att kunna integrera dessa i de nya intentionerna vi sätter. Det blir Trum-meditation, mjuka rörelser, fokuserings-meditation, pranayama och mantra-sång. Här bokar du din plats.

Har du inte möjlighet att komma kan du själv sätta dig ner en stund denna dag och meditera över de senaste tre månaderna (och kanske även vårens händelser). Vad vill du inte längre bära med dig, vilket beteende eller situation är du färdig med i ditt karmiska livshjul och redo att släppa taget om?

Skriv ner det på ett papper.

Fokusera sedan din meditation på vad du lärt dig från det och hur du genom denna nya visdom kan plantera dina nya intentioner.

Skriv ner det. Skriv sedan ner dina intentioner.

Det är gjort!

Spara anteckningarna om du vill för att reflektera över nästa gång som årshjulet snurrar....

source pexel

source pexel


Reflektionen

Att stanna upp och reflektera är ett otroligt värdefullt och viktigt redskap. Det gör oss till mognare och visare varelser. Och det skapar lugn eftersom vi kan se vad vi faktiskt redan åstadkommit, snarare än att fokusera på det som inte ännu hänt/manifesterats. I reflektionen vi gör den här dagen för Höstdagjämning kan vi också nå balansen. Balansen mellan att fortsätta vårt arbete, än har inte solen gått ner, och att börja dra oss inåt. Genom reflektionen kan vi finna närvaron i den här övergången och då sluta pusha oss själva för mycket. Än är det mycket grundläggande arbete som behöver göras för att nå våra mål och vi gör det med hjälp av ett medvetet lugn. Detta lugn uppstår genom vilan, genom reflektionen, genom att vända oss inåt i oss själva lika mycket som vi vänder oss utåt i vårt arbete. Skapandet kräver bägge delar.

Det är en intressant tid, hösten 2018, för det är nu vi lägger grunden för de nya formerna, de nya strukturerna vi vill se. Men arbetet behöver balanseras genom dessa två aspekter av oss själva: introvert och extrovert, för att det ska bli hållbart. Till hjälp har vi naturens kraft; se löven som faller till marken, förmultnar och blir till jord för nya skott att växa upp. Lita på att också du skalar av de lager du behöver för att det nya Jaget ska växa ur solid mark. Lita på att inom dig ser du det ljus du behöver när det blir allt mörkare ute. Och var snäll mot dig själv.

Ometeotl,

Magdalena Etzalitzin