Recept: Mumma-fika till Advent

För lite drygt ett år sedan hade jag ett Gudinneretreat i Växjö och bjöd bland annat på en nyskapad varelse: energibollar med kardemumma! Mumsigt värre tyckte deltagarna och efteråt har jag fått frågan om jag inte kan dela receptet. Visst, när jag finslipat det lite! I energibollar kan man ha i princip vad som helst så länge man har dadlar och lite frön eller nötter men för det här receptet är just kardemumman avgörande. För mest smak och den där speciella twisten som gör dessa lite mumsigare än andra energibollar tycker jag man ska använda sig av hela kardemummakärnor. Alltså inte podsen, eller grön kardemumma, själva fröet utan de kärnor som är inuti.

Så Lite finslip har jag gjort! Jag har också helt glömt bort det här receptet fram tills nu när julen närmar sig och de flesta börjar äta lite mer av dessa undersköna kryddor (själv njuter jag av kardemumma, kanel och saffran året om för dess magiska medicinska egenskaper!). 

Kardemumma är en välkänd medicin över hela världen och används för matsmältningsbesvär eftersom den stimulerar aptiten och reducerar gas. Dessutom är den slemlösande och värmande, rätt fint att ha så här i vinter- och snuvatider! Så rulla ihop dina bollar och njut av en stärkande och hälsosam adventsfika! Skriv gärna och berätta om de gick hem till glöggen, i kommentarsfältet nedan. 

Kärlek och matglädje,

Magdalena  

Foto:Service By Magie

Foto:Service By Magie

2 dl mandel eller cashew eller både och  

3 tsk mald kanel

1 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk mald

Mixa ihop i mixern så att "nötterna" krossas lätt. Häll sedan i: 

6-8 färska urkärnade dadlar  

2 msk kokosolja

Mixa till kladdig smet typ chokladbollskonsistens. Rulla sedan bollar (mindre än chokladbollestorlek!) och rulla i kokos eller sesamfrön.  

MUMMA!