Stekta äpplen med kanel och valnötter. Matiga Mellis Recept.

anise-aroma-art-277253.jpg

Det här ayurvediska mellanmålet är superenkelt och samtidigt lyxigt och mättande. Ofta ett go-to mellis för mig och familjen men det funkar lika bra att använda som tillbehör till exempelvis morgongröten. Så här i januari, årets kallaste månad och övergången till Kapha-tid behöver vi fortfarande hålla oss varma, samtidigt som kroppen lite smått vill starta reningsprocessen efter vinterns påfyllnad. Kylan nu är kall, ofta blöt, och tung och vi vill då balansera upp med elementen värme, lite lätthet och kryddighet.

För vata-personer är det fortfarande viktigt att äta varm och tung mat, och därmed undvika att börja med lätt och torr mat för tidigt i vår-säsongen. Om en däremot känner sig lite tung och slö kan det vara ett tecken på att kaphan behöver komma i rörelse med lite lättare mat. Samtidigt vill vi nu i vinterkylan stimulera matsmältningen, förbättra cirkulationen och hålla hela kroppen varm. Det är rimligt att börja lägga till bitter mat i sin vardag för att starta igång magen igen och kanske starta dagen med varmt citron-thé.

Ett mellanmål som detta med varma äpplen och valnötter är lätt för magen att smälta, värmande, mättande och har en naturlig sötma. Vinteräpplena är ofta smakrika så här års. Tillsammans med ghee eller kokosolja bildar dem en bra naturlig sötma i det här mellanmålet. Den värmande kryddan kanel stabiliserar matsmältningen och ger en härligt varm smak till den här enkla rätten. Välj nötter efter smak och vad som finns i skåpet, i vår familj föredrar vi valnötter eller mandel.

Stekta äpplen med kanel och nötter

1 helt äpple

1 msk ghee eller kokosolja

ca en näve mandel eller valnötter

1/2 tsk mald kanel

1 krm rosa salt

Hacka äpplet i små tärningar. Lägg ghee i en het panna tillsammans med äpple, kanel och salt. Håll temperaturen ganska hög tills äpplena börjat mjukna, sänk då till medel och lägg i nötterna. Valnötter krossar jag lätt med handen men använder jag mandel brukar jag hacka dem till mindre bitar. Vänd runt tills äpplena blivit mjuka och lätt mosiga. Servera som de är eller som tillbehör till gröt, pannkakor eller liknande.

Berätta gärna i kommentarerna nedan om du testar receptet! Tack för att du delar och hänvisar till källan <3.

I kärlek och matglädje,

Magdalena