God Julefrid!

Vi befinner oss mitt i den festliga Yuletiden och (tro det eller ej) årets kortaste dag, Vintersolståndet, har redan passerat! För varje minut nu går vi från mörkret till ljuset. Och julen handlar faktiskt precis om det; om Vintersolståndsfirande; om att årshjulet vänder från mörkt till ljust och därefter följer 20 dagar av s.k. ”julefrid” (dvs en högtidsperiod där konflikter inte får förekomma).

IMG_3597.jpg

För från början, innan kristendomen stövlade in i Norden och manipulerade hedningarna till att fira Jesus födelsedag denna dag, hade nordbor högtider kopplade till naturen och de hedniska gudarna. Årets längsta natt då vintersolståndet infaller kallas Höknatten och det är då Oden (Allfadern och visdomens gud gift med Frigg, Modergudinnan) far över himmel, land och rike för att driva iväg allt vad mörker och onda andar heter. Kom ihåg att sätta ut Julkärven så att Oden och hans häst kan stanna till och knapra på sin färd!

VIPdec14.JPG

Odens vilda jakt under Höknatten inleder alltså julen- vintersolståndet- som från början inföll den 13 december men sen bytte vi ju kalender och plötsligt har vi tre tillfällen att fira nyår på! 13 december, 20-23 december och almanacksnyåret. Förvirrande, helt klart, men vi nordbor gillar ju festligheter och glada sammankomster med nära och kära så det gör kanske inte så mycket.

Det mesta i vårt svenska julfirande är en härlig blandning av kulturer och traditioner från världens alla hörn. Som sig bör så klart, för enligt mig är det ”typiskt svenska” just den mångkultur som detta lilla land kan stoltsera med. Men många av våra ursprungliga seder kommer från just hedendomen, vilket tyvärr ofta glöms bort. Så som att ställa ut gröt till tomtar och småfolk och Tors Julbock såklart- den som Tor sänder till människorna med gåvor och som oftast befinner sig under granen.

Så när du har ätit dina vego-bullar och druckit din hälso-glögg, vad sägs om att fira jul på hedniskt vis: kanske sejda och sjunga runt en eld i skogen? Själv tillbringar jag Yulefriden på den heliga platsen ODENsjö och vi inledde Vintersolståndsfirandet med en härlig Sång- och Berättarkväll framför brasan tillsammans med Föreningen OM Livet. Nu är det bara att fortsätta festligheterna med sång, dans och eldande för att fira LJUSETs återkomst tillsammans med nära och kära!

Hur hedrar du Fader Sol denna Yule? 

Ometeotl,

Magdalena Etzalitzin Chandrakaí