Gudomlig Graviditet: Förstoppningen

Under graviditeten vill vi gärna hålla tarmen vid gott mod, det vill säga i rörelse. Ju mer organen trycks ihop ju svårare kan det vara att gå på toa och man kanske snarare går ofta för att få ut allt. Man bör inte heller underskatta att både ett Vata- (för mycket luft) och ett Pitta-överskott kan orsaka förstoppning i olika grad. T.ex. bör kaffe helt undvikas eftersom det antingen kan bränna på så pass mycket att elden blir utslagen (och kvar finns då Vata) eller direkt verkar sammandragande. Att minimera långa stunder av stillasittande och resor är också värt att tänka på. Läs mer om det i tidigare inlägg om Graviditet och Ayurveda.

För att skapa flöde i hela bäcken-regionen och hjälpa tarmen i dess arbete vill jag tipsa om några härliga gravid yoga-positioner likväl som fiberrik mat.

Äppelkompott

Börja dagen med varm äppelkompott med nötter och dadlar. Magen får ett mjukt uppvaknande efter nattens vila och som regel är det enkelt att gå på toa inom kort. Du kan läsa mer och hitta receptet på varm fruktkompott här.

Deer Pose Gravid Yoga

Deer Pose Gravid Yoga

Deer Pose

Sitt som bilden visar med ena benet böjt bakom dig och det andra framför med fotsula vilandes mot motsatt lår. Sitt stadigt på båda sittbenen (om inte, lägg en liten filt under dig så du har god balans).

Lägg händerna på höftbenen, andas in och rulla fram på främre delen av sittbenen så att bröstkorgen öppnas upp och du svankar mjukt.

Andas ut och rulla till bakre delen av sittbenen så att pubisbenet dras upp mot naveln och ryggen rundas. Flöda med ditt andetag i 7 rundor.

Lägg sedan händerna som bilden visar: dvs om du har vänster ben böjt lägger du höger hand på vänster knä och vänster hand i mattan bakom dig.

Andas in och rulla bak på sittbenen, runda ryggen och känn hur pubisbenen dras upp mot naveln. Andas ut och öppna upp bröstet samtidigt som du vrider dig mot din bakre arm. Känn hur du rullar till främre delen av sittbenen och att det är bäckenet som skapar rörelsen. Flöda i takt med ditt andetag i 7 rundor. Byt sida.

Vill du ha den här övningen guidad är du välkommen till nästa Gravid Yoga-kurs. Se kalendern här brevid->

Vila

Vilan gör att kropp, sinne och organ slappnar av och energier (av olika slag!) flödar lättare genom kroppen. Lyssna gärna till Yoga Nidra för djup meditation, läs mer om Yoga Nidra för Graviditet här. Vilan reducerar Vata/luften i kroppen och gör det också lättare att andas.

Andas

Andningen hjälper kroppen (inklusive tarmen) att slappna av och med hjälp av andetaget kan vi rikta fokus och energi åt det håll vi vill. I det här fallet nedåt och utåt. Testa gärna det här flödet för att skapa mer plats i andningsorganen i takt med att barnet växer.

Fler recept hittar du här. Har du några egna tips? Berätta gärna i kommentarerna nedan!

I Kärlek och Tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí