Yoga mot mensvärk

Yoga-övningar mot mensvärk och spänningar i bäcken.

Har du spänningar i bäckenet och/eller kramper och värk under dina blod-dagar? Letar du efter naturliga sätt att bli av med mensvärken?

Dessa positioner är baserade på Yin Yogan och Womb Yoga. De är några av mina personliga favoriter när det kommer till att slappna av i kropp och sinne och för att ta kontakt med den inre Gudinnan. De är också välgörande när det kommer till att yoga för att bli av med mensvärk och kramper. Även om dessa övningar hjälper för stunden och många gånger även ger en långvarig effekt, så rekommenderar jag alltid att man söker sig till kärnan av orsaken till obalanserna (i detta fall mensvärken). Vill du få individuell rådgivning, stöttning, tips och upplägg med kost och övningar för att bli av med mensvärk, lära känna dina cykler & kropp och skapa balans i kropp & sinne? Hör av dig så hittar vi ett upplägg som passar! Jag gör även konsultationer via Skype/liknande. Läs mer om Personlig Vägledning & Kvinnohealing här.

Supta Baddha Konasana / Reclined Bound Angle Pose / Reclined Butterfly / Liggande Fjäril

suptaBK2.JPG

Den här positionen kan göras innan eller under tiden man blöder. Fjärilspositionen minskar kramper och den tunga känslan i livmodern, öppnar hjärtat och lugnar nervsystemet.

Ligg ner på ryggen (eller luta dig tillbaka mot ett bolster eller kudde) och dra upp fötterna för att låta sulorna mötas. Låt knäna falla ut åt sidorna i en diamantliknande form. Om det sträcker/spänner/gör ont i benen eller knäna, gör en större diamantform genom att flytta fötterna bort från kroppen. Låt knäna vila på kuddar eller filtar och placera dina armar längs med kroppen. Slut ögonen och vila i positionen.

Gå inåt medan du låter andetaget flöda genom kroppen och du andas djupt. Fokusera på dina intentioner med positionen, så som att slappna av i bäckenet. Stanna i positionen 3-7 minuter. För att komma ur positionen, sträck försiktigt ut benen innan du kommer upp till sittande.

Upavistha Konasana II / Wide Angle Seated Forward Bend / Dragonfly

upavistakonasana.JPG

Den här positionen underlättar blodcirkulationen i bäckenet, reglerar mensflödet och lugnar ångest och irritation. Gör den innan dina blod-dagar. Personligen använder jag den här positionen så fort mitt bäcken eller sakrum känns lite spänt och den släpper blockeringarna varje gång!

Sitt med båda sittbenen mjukt rotade ner i mattan och dela på benen så långt isär som känns bekvämt. Andas in och förläng ryggraden. Andas ut medan du mjukt lutar dig framåt mot golvet, slappnar av i nacken och rundar ryggen. Respektera när din kropp säger ”stopp” och stanna där medan du låter pannan/överkroppen vila på en kudde eller liknande. Låt armarna vila på golvet bredvid dig, slut ögonen och gå inåt i dig själv.

Låt andetaget flöda fritt genom kroppen och fokusera på din intention för positionen. Stanna 2-7 minuter innan du mjukt tar dig upp och ur positionen.

janusirsasanaside.JPG

Janu Sirsasana / Head to Knee Forward Bend / Half Butterfly

Detta är en svalkande position som tonar reproduktionsorganen och deras stöttande muskler. Janu Sirsasana görs med fördel mot mensvärk, PMS, irritation och ångest. Gör den här positionen innan eller efter dina blod-dagar, förutsatt att du inte blöder kraftigt, har diarré eller mår illa.

Sitt stadigt på båda sittbenen, böj ditt högra ben och placera fotsulan av din högra fot mot insidan av vänster lår. Låt det högra knät vila på mattan eller en kudde. Det ska inte strama och dra för mycket i ljumsken. Om du känner spänningar i knät, placera foten längre ner på benet.

Andas in och förläng ryggraden. Andas ut och luta dig framåt över ditt vänstra ben, runda ryggen mjukt och slappna av i nacken. Vila pannan mot en kudde för att göra det mer bekvämt och vila händerna på golvet.

Vila i positionen, håll ögonen slutna och gå in i dig själv. Låt andetaget flöda fritt genom kroppen och fokusera på din intention, så som att slappna av och lugna bäcken och reproduktionsorganen. Håll positionen 2-4 minuter innan du mjukt kommer ur den och byter sida.

Jag hoppas att denna artikeln ger dig ljus på din väg och kan hjälpa dig på något sätt! Är det något särskilt du vill att jag ska skriva om? Är det någon beskrivning ovan som är oklar? Funderar du över något? Hör av dig magdalena@bymagie.com eller i kommentarerna nedan!

I Kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí