Frukoststun(d) har guld i mun!

Frukosten är min absoluta favoritmåltid! Jag älskar att sitta länge och njuta av dagens början och att, oavsett plats, tid eller årstid, ta del av hur ALLTING vaknar. Fåglarnas morgonsång, ljuset som växer och kattens lekfulla jakt.

Surya Namaskar, Puerto Viejo Costa Rica

Surya Namaskar, Puerto Viejo Costa Rica

En viktig del av min practice är att njuta till fullo av allt detta tillsammans med en Breakfast Bowl och Moder Jords närande gåvor i denna. Och oftast blir det just en frukostskål där jag får i den perfekta balansen av stärkande smaker och kvaliteter för att balansera morgontiden; Kapha-tid.

Blueberry Smoothie Bowl passar en het (Pitta) sommardag. 

Blueberry Smoothie Bowl passar en het (Pitta) sommardag. 

Kapha är kall, söt och tung och styr tiden på morgonen: 6-10. Alltså vill vi undvika dessa egenskaper i maten just då för att skapa en så balanserad och energirik start på dagen som möjligt.

Även om Ayurveda är både vida känt och en stor inspiration för mig personligen finns begreppet Matmedicin/Mat som Medicin över hela världen. I mina resor och upplevelser har jag märkt om och om igen hur vi alla pratar samma språk genom maten och de förutsättningar Moder Jord gett oss. En mycket viktig del i denna helande läkekonst är just hur vi möter dagen. En av mina lärare i Karibien är en vis Rastafari- och örtmedicingubbe som alltid säger ”gå ut i trädgården och träffa dina örter på morgonen, lyssna så vet du vilket te du ska göra för dagen!” Och även under varma dagar startar vi alltid med varmt vatten för att rensa efter natten och skapa goda förutsättningar för att fylla kroppen med näring (ojas), energi och styrka genom den kommande frukostskålen.

Att skapa en matmedicinsk morgon

1. Shine with the rising sun! Målet är att försöka följa naturens (solens) rytm; att lägga sig när det blir mörkt och stiga upp när det blir ljust. Då är vi en del av cykeln och optimerar vår energi. Givetvis är detta enklare närmare ekvatorn, t.ex. i Costa Rica där solen går ner strax efter 6 pm (18) och upp strax innan 6 am mer eller mindre alltid (beroende lite på var i landet man är även). Medan det här i Norden är skitsvårt helt enkelt. Sommaren blir aldrig mörk och vintern blir aldrig ljus! Förvirrande helt klart. Istället strävar vi efter att följa riktlinjerna från den Ayurvediska klockan: gå upp innan Kapha-tid startar kl. 6.00 och lägga sig innan Pitta-tid startar kl. 22.00.

2. Drick ett stort glas varmt vatten. Gärna med citron(juice) i för extra rening och återfuktning till kroppen. Eller som Willy säger; vet du dina örter kan du göra ditt morgon-te som hjälper dig just för den här dagen!

Det varma vattnet hjälper magen och vår eld att komma igång för dagen och skapar rörelse i tarmen. Kallt vatten gör det motsatta; kontraherar och försätter mage och tarm i ett läge som liknas vid när man spänner sig.

3. Frukostskålen! Här är hela grunden till att den här artikeln uppstod: mitt senaste favorit-recept! På sistone har jag experimenterat med min fruktstund. Ayurvedan föreslår att man äter en varm fruktkompott ca 30 minuter innan sin gröt för att skapa optimal näring (ojas) och underlätta toabesök. Som gravid är detta tips särskilt gynnsamt eftersom man dessutom ofta vill och behöver äta flera små portioner (snarare än få stora) under hela dagen. Även nu i höst- och Vata-tider är en varm fruktkompott på morgonen underbar för att jorda, stärka och ge den där extra energin man ofta behöver. Så till receptet, för ca 1 person:

Blötlagda över natten: 1 msk vardera av solroskärnor, cashew, hackad mandel och russin

(om du glömmer lägga i blöt på kvällen kan dessa läggas i hett vatten några minuter på morgonen och sedan kokas med i kompotten från början)

1 apelsin/1 äpple alternativt ½ apelsin + ½ äpple

1 krm vardera: kanel, kardemumma och torkad ingefära eller mald nejlika

ca ½-1 dl vatten

Hacka frukten och lägg alla ingredienser i en liten gryta (utom det blötlagda) och låt koka upp under lock. Sjud sedan på låg temperatur tills frukten är mjuk, ca 10 min. Häll i nötblandningen och sjud ytterligare ett par minuter.

Avnjutes varm dock ej het. Och kom ihåg att även äta morgongröten 30-40 minuter senare!

Är du gravid kan du även lägga till 2 torkade (blötlagda) eller färska dadlar i kompotten. Dadlar rekommenderas av midwives för att främja en naturlig igångstart av födseln.

I Vegansk Vardag hittar du ett liknande recept jag kallar Ljummen Fruktsallad. För en donation på 20:- kan du ladda hem hela pdf-filen med recept och spara i din device eller skriva ut för att ha nära till hands när du provar dig fram i det matmedicinska köket!

Kärlek och Matglädje

Magdalena