Postpartum: Amning (del 3)

Läs första och andra delen om amning här. 

Man kan verkligen inte föreställa sig hur törstig och hungrig en blir av att amma! Att ge så mycket krävs att man fyller på och tar hand om sig själv för att kunna ge mer. Jag har alltid en vattenflaska liggandes vid mina ”amningsstationer” för att komma ihåg att dricka och en väninna till mig berättade att hon lägger en bit frukt vid sängen varje kväll inför nattens pass. Jag är också noga med att dricka mina teer. Varmt vatten renar och stärker alltid kroppen och för amning finns det flera fördelaktiga örter att tillgå. T.ex. gör jag mitt eget te av

  • Hallonblad. Som tonar och stärker livmodern och hjälper henne tillbaka till sin vanliga storlek.
  • Nässla. Som är rikt på järn och C-vitamin och med andra ord stärker blodet och ger energi. Vissa säger även att nässla främjar mjölkproduktionen.
  • Fänkål. Förutom att hålla postpartum-tarmen vid gott humör används fänkålsfrö av traditioner över hela världen för att främja mjölkproduktionen.
  • Kamomill eller Citronmeliss. Används som smakförhöjare och jag varierar mellan de två. Bägge örter fungerar också lugnande för nervsystemet och främjar god sömn. 
bilden visar basilikate

bilden visar basilikate

En väninna till mig berättade för en tid sedan att till följd av brist på eftervård och uppföljning på förlossningen slutade hennes ena bröst att ge mjölk (något som kan hända av de mediciner de gett henne till följd av förlossningsskadan). Hon var självklart förkrossad över att inte kunna amma sin 2-månaders bebis 100% utan var tvungen att komplimentera med flaska. När jag fick reda på detta hade hon nästan accepterat att det vänstra bröstet inte längre gav mjölk och hade använt flaskan i 6 veckor. Vi pratade om situationen, vad hon blivit utsatt för och de fysiska och de andliga aspekterna. Hon gick hem och arbetade med sin personliga resa och lärandet från situationen genom meditation, prayer work, release work etc. Hon fortsatte försöka ge barnet bröstet som inte gav mjölk och massera det. Dessutom bad jag henne att på allvar ta kontakt med fänkål och dricka te på fänkålsfrö varje dag från nu och under hela amningen, om inte annat så för att stötta det bröst som fortfarande producerade mjölk. När vi sågs några veckor senare berättade hon att det vänstra bröstet börjat ge mjölk igen! Och att hon nu kunde amma fullt ut. Så, i princip alla kan amma. Och vi gör världen lite vackrare genom att göra det.

Vid tiden för publicering av den här posten har Orion redan börjat guida mig till nästa fas. Att avveckla amningen är emotionellt på många vis och kräver sin tidsresa. Orions glädje och nyfikenhet när han får smaka av det vi stoppar i munnen guidar mig och oss in i den resan. Jag är tacksam över att han ger mig det, det gör det lättare för mitt hjärta att successivt ge honom mer av maten från Moder Jord. Självfallet fortsätter vi njuta av närheten ett bra tag till.... 

Ometeotl,

Magdalena Chandrakaí

source bvc-alternativet

source bvc-alternativet

Hur ser din amningsstory ut? Berätta i kommentarerna nedan! Är det något du vill att jag ska skriva om? Hör av dig!