Vad händer på Yoga retreat?

Ibland tycker till och med jag, som arbetat länge med skrift och kommunikation, att det kan vara svårt att i en event-beskrivning berätta vad vi KOMMER att göra på ett yoga retreat (eller kurs för den delen). Många gånger handlar det om att jag blir låst i min egen hjärna, jag har ju gjort det massor av gånger och det känns självklart och orden alltför upprepande. Därför tänkte jag nu istället berätta vad vi HAR gjort. Kanske blir det lättare att då förstå vad som händer på ett yoga-retreat, även om det aldrig kan på riktigt förstås förrän en själv har varit i sin upplevelse av det.

Mandala of flowers to honour ourselves and our beloved Mother Earth.

Mandala of flowers to honour ourselves and our beloved Mother Earth.

Mini-retreat hos Yoga Mamas, för kvinnor

Sommarens mini-retreat sker tre dagar i följd, med start fredag kväll och därefter lördag och söndag morgon och förmiddag. Tiden vi ses är mellan två och två och en halv timme, men emellan tillfällena försöker var och en integrera sin praktik i vardagen (eller med andra ord, övar på att behålla lugnet :D ). Därför är det ett mini-retreat. Ändå händer så otroligt mycket både individuellt och i gruppen, både själsligt, kroppsligt och mentalt. Stressen liksom rinner av och blir till en pöl på mattan som sedan torkas upp av lugna, djupa andetag.   

Även när vi ses korta stunder på det här viset har vi så mycket tid att nå djupt i vilan och i våra lager. När vi börjar på fredagskvällen är det för att välkomna oss själva in i helgens fokus, för att släppa taget om allt vi inte längre behöver inför vår ny-start av kropp och sinne, och för att helt enkelt jorda (varva ner och komma tillbaka till kroppen, oss själva igen).  Därefter följer två etapper; lördagens så kallade övergångsläge där vi befinner oss mitt emellan jordande och nystart, och söndagens avslutning då vi kommer ut nya och fräscha, utvilade och redo för sommaren, semestern och allt som komma skall. Det som ibland är klurigt att formulera är alltså vad som sker rent konkret i yoga-retreatet. Därför tänkte jag nämna vad vi nu, i 2019 års sommarretreat hann gå igenom.

IMG_7684.JPG

Intuitiv guidning

Jag fick frågan efter en av klasserna, hur yoga-klasserna är uppbyggda. Om de följer ett särskilt mönster eller ordning, eller om jag ser på eleverna vad vi ska göra härnäst- vilken nästa rörelse kommer bli. En fantastisk fråga tycker jag! Svaret är såklart; både och. Men, i den yoga jag delar följer jag aldrig en särskild ordning eller mönster som någon annan satt upp. Det finns sådan form av yoga, där läraren följer någon annans förbestämda ordning. Den passar inte mig eftersom jag arbetar med yogaterapi och vill komma nära individerna, och låta var och en hitta sin egen form av yogauttryck.

I min undervisning finns alltid en grundintention, inför varje klass, sekvens, kurs, retreat- på olika nivåer. Denna är rent energimässig. Jag har en känsla vad vi ska göra, hur vi ska flöda och arbeta med yogan. Ibland  får jag till mig budskap om en eller vissa asanas /yogapositioner eller meditationsövningar som ligger som en bas för en klass.  Men allt börjar med en energi-intoning  som håller en ram i (det här fallet) yogaretreatet. Därifrån  möter jag eleverna och ser vilken energi de håller just då. Jag ser och läser elevernas energier och kroppar för att förstå vad vi ska göra och i vilken ordning. Allting sker väldigt intuitivt. Därför är det svårt för mig att säga INNAN en kurs, klass eller retreat startar exakt vad vi kommer göra. Bestämmer jag det i förväg så kommer det antingen ändra sig eller inte bli bra.

Det är så fantastiskt hur rätt människor dyker upp varje gång, och formar gruppen och dess gemensamma energi. När gruppen är avslappnad och öppen kan så mycket ske i vår utveckling. Tack alla ni som vågar dela detta med mig! Och till er som vågar dyka in i den intuitiva guidningen. Detta året ledde det oss till många spännande och ljuvliga övningar.

Inflyttade med kuddar, mattor, filtar…

Inflyttade med kuddar, mattor, filtar…

Meditationer vi gjorde under retreatet

Mantra-meditation

Trum meditation

Trumresa

Ljudhealing

Yoga Nidra

Lång Savasana

Sittande meditationer

Mat-meditation

Tystnadsövningar

 

Yin Yoga: Dragonfly (lateral)

Yin Yoga: Dragonfly (lateral)

Asanas och fysiska rörelser vi arbetade med

 

Yin yogans långa positioner och djupa höftöppningar;

Womb Yogans energiflöden för att etablera kontakt med livskraften och den feminina energin inom oss, bäcken/höft-övningar och handmudras, kvinnliga lås/bandhas/bäckenbottenträning;

Hatha yogans mjuka solhälsning, stående och sittande positioner och

Vinyasans balanserande, starka övergångsträningar.

 

Dessutom hann vi med:

Pranayamas/andningstekniker: full yogic breath, abdominal breathing och avslappnat andetag.

Yogan i vardagen.

Yogisk fika.

 

Lördagen och söndagen avslutar vi förmiddagen med att dela en enkel yogisk fika tillsammans. Ni som följt mig länge vet att jag har en passion för fika och mellis som man mår bra av, helt utan socker, lite eller inget gluten och veganskt. Denna helgen bjöd jag på:

Lavendel-te, frukt och rabarber-muffins

Mynta-te, frukt, rostade nötter och choco-banana smoothie.

Så, där har vi det. Vad sker egentligen på mina yoga retreats? Här har jag sammanställt vad vi gjorde i juni 2019. Nästa retreat kommer se annorlunda ut eftersom det kommer vara en annan grupp, och det är egentligen det enda som är säkert. Men allt som nämnts ovan är tekniker som jag använder i min egen  practice och i undervisningen. Så känns det lockande är du varmt välkommen till mina kommande kurser och retreats.

 

Sagt av deltagarna:

”Yoga-andningen ger mig styrka att hålla ut längre och ge mig fokus.”

”Jag känner tacksamhet för livet och att få vara kvinna. Stark och harmonisk.”

”Jag känner mig avslappnad och mjuk i kroppen.”

 

I kärlek och tacksamhet

Namaste,

Magdalena