Gudomlig Graviditet: Maten

Precis som vanligt råder Ayurvedan oss till att äta sattvisk mat även under graviditeten och kanske är det än viktigare nu. (Obs att sattvisk mat inte är en diet utan en livsstil som handlar om ren mat lika mycket som att nära kroppen!)

Sattvisk mat är ren mat som är lätt att smälta, stärker vävnaderna och ökar ojas (essensen av näringen). Tydliga exempel är basmatiris, ghee, sesamfrön, färska grönsaker.

Ghee är klarnat smör & kanske den viktigaste medicinen inom Ayurveda

Ghee är klarnat smör & kanske den viktigaste medicinen inom Ayurveda

Vi vill också använda alla sex smaker: sött, salt, surt, bittert, sammandragande, skarpt/starkt i matlagningen med betoning på sött, salt och surt under graviditeten. Exempel på dessa är honung, nötter, yoghurt, ghee, frukt, grönsaker, bönor och kryddor som fänkål kummin & ingefära.

Råvaror som vi, enligt matmedicinsk lära, vill undvika under graviditet är t.ex. vitlök och chili som kan orsaka kolik hos barnet och ökar elden i gravidkroppen (som redan är i överskott). Även kaffe bör undvikas eftersom det ökar elden och på sikt orsakar förstoppning. Så kallad Tamastic mat ökar ama (gift) i kroppen och är svår att smälta. Exempel på tamastic mat är ägg, djurkött, jordnötter, åldrad ost, rester, fermenterad mat, vitlök, lök och svamp.

Soppa gör gott för matsmältningen. Sammanställda recept hittar du i Shopen!

Soppa gör gott för matsmältningen. Sammanställda recept hittar du i Shopen!

Det är viktigt att främja en god matsmältning under graviditet eftersom kroppens organ trycks ihop och får lite kämpigare att arbeta än vanligt. Är vi medvetna om detta och vad vi stoppar i oss kan vi lättare undvika förstoppning (och hemorrojder) som annars är vanligt under graviditeten. Under månad 8 och 9 blir detta än mer tydligt och viktigt. Förutom exemplen ovan kan vi också tänka på att äta små portioner av enkel mat. Saker som ghee och rissoppa, ångade grönsaker, mungbönesoppa och stuvad frukt är lättsmält, ren mat. Lagad, varm mat är det enklaste för kroppen att smälta. Att vara lugn innan man äter är också viktigt för hur vi tar emot näringen. Att ta ett par djupa andetag och sluta ögonen innan vi börjar äta är ett bra sätt att komma ner i varv och i kontakt med maten på tallriken.

I trimester 1 lägger vi generellt betoning på att stärka livmodern genom saftiga frukter, kokosvatten och mjölk.

Medan vi i trimester 3 reducerar fett, salt och vatten i maten.

Ett enkelt och bra tips för att få i sig järn och fiber är att äta gröna bladgrönsaker varje dag så som broccoli, grönkål, grönsallad men även morot, sötpotatis och squash har högt näringsinnehåll.

Fokuseringen på järn under graviditeten är ofta rejält överdriven. Men självklart är det (precis som alltid) viktigt att veta vad man stoppar i sig. Järnet stärker blodet, ökar syreupptaget (underlättar andningen) och ger mer ork och energi. Så visst är det viktigt. Som vegetarian och vegan får man ofta pikar om järnet, därför sammanställde jag en lista på järnrika råvaror att ha på kylskåpet. De råvaror som är markerade med * innehåller extra hög halt av järn. Äter man en stabil blandning av dessa järnrika råvaror bör järnnivån hålla sig jämn och hög. Behöver man ett extra tillskott finns alltid Blutsaft att dricka, som är en stark tinktur gjord på örter och flera av de råvaror jag nämner här.

 Järn

Nässlor*

IMG_2335.jpg

Nässelvinäger!

Nypon*

Grönkål*

Persilja*

Gröna ärtor

Hirs*

Amaranth*

Havre*

Alger*

Brysselkål

Potatis

Smultron*

Jordgubbar

Körsbär*

Dadlar

Mer ospecifikt är: Fullkornsprodukter, Bönor, Sojamjöl, Gröna blad & örter, Torkad frukt, Bär

Kom ihåg att det finns mat som försämrar upptaget av järn! Bland annat mejeriprodukter, svart te, koffein, fytinsyra och kakao. C-vitamin och mjölksyrade grönsaker ökar däremot upptaget av järn!

Superbäret blåbär!

Superbäret blåbär!

Det kanske allra viktigaste jag vill dela när det gäller matråd för gravida är ändå att äta när du är hungrig! Barnet växer och behöver en massa näring, vilket DU ger (nu och under amning) från din kropp. Det är otroligt viktigt att du håller dig mätt för att hålla blodsockret på en jämn nivå och orka nära två kroppar (& själar).

Har du själv några tips du vill dela med dig av? Kommentera nedan!

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí