Vad är GHEE? och, hur gör man?

Varför borde du äta ghee? Varför borde alla äta ghee?! Oh my, för det är så magiskt gott och Ayurvedans kanske viktigaste matmedicin. Det är dags att prata om Ghee. Jag har så länge försökt få till en video för att kunna VISA er MAGIN. Men. Varje gång jag filmar händer något; jag blir störd/avbruten, minnet i kameran tar slut etc. Så, vi kan helt klart konstatera att Ghee är riktig häx-medicin! :) Ni får hålla till godo med den här artikeln av lite hopplockade foton och filmsnuttar. Fråga gärna om funderingar dyker upp på vägen!

Ghee är klarnat smör. Man smälter ekologiskt (svenskt här i Svea!) och helst osaltat smör på låg värme. Smöret ska bubbla och prata lite där det står för sig själv. Personligen föredrar jag att göra ghee på vedspisen, smöret och värmen kommunicerar på något speciellt vis....

Allt eftersom smöret separeras från laktosen och blir till enbart olja så lägger sig en tjockvit gegga på ytan. Skrapa bort det med en sked så att du kan se ner till botten. När oljan är helt klar och du kan se ner till botten av grytan (som blivit täckt av det vi separerat, dvs laktosen). Nu börjar man känna en varm nötig doft lägga sig i huset och det är dags att stänga av värmen och låt oljan/gheet svalna några minuter medan du plockar fram följande:

en ren (och gärna steriliserad) glasburk

en silduk med ställning eller sil 

en bunke

Jag silar alltid gheet genom silduken ned i bunken först. Då märker jag om jag behöver sila en gång till eller om jag lyckats få bort allt. Inga vita pluttar får följa med! När gheet är helt klart håller det sig flera månader.

Att göra ghee är en djupt helande och meditativ practice. Det krävs närvaro och fokus för att medicinen ska bli perfekt. Ärligt talat så har det tagit mig pinsamt lång tid att upptäcka det och behärska tekniken (år!). Men jag hoppas att det går fortare för dig ;) Det hemliga knepet är att låta smöret ta den tid det behöver (olika varje gång) men att alltid ha ett närvarande öga (tredje öga) på processen OCH (iaf med svenskt smör) skrapa av geggan som bubblar upp under tiden. 

Ghee håller sig länge och behöver inte förvaras i kylskåp om man inte gillar att det är hårt. Det vi har gjort är att ta fram den rena produkten, enbart den feta oljan ur smöret som nu blivit laktosfritt. Inom Ayurvedan är ghee så kallat tridoshig- det är ett livsmedel som balanserar alla doshor/konstitutioner (dvs element i kroppen luft,eld, vatten) men som generell regel bör man inte äta mer än 2 msk per dag. Eftersom ghee tål höga temperaturer är det optimalt att använda till matlagning, där det dessutom ges en bra möjlighet att dra ut de eteriska oljorna i de örter och kryddor vi använder. Det är såklart också ljuvligt att bre på nybakat surdegsbröd eller chapatis ;)

Enjoy och hör av dig med hur det gick!

Kärlek & matglädje,

Magdalena Chandrakaí