Recept: Ayurvediskt Kumminris

Jag älskar ris! Men helt ärligt, innan jag flyttade till Costa Rica gjorde jag det inte. Efter två år där är nu bönor och ris en rätt som jag kan längta till och få cravings efter. Och ju mer jag fördjupar min practice i Ayurvedans och matmedicinens magiska värld, ju mer viktig blir riset för mig.  

Kumminris

Kumminris

Basmatiris är guldKORNET som balanserar alla konstitutioner (doshor) eller element i kroppen. Det främjar slemproduktion i  kroppen vilket hjälper tarmen i dess arbete. I det här receptet rostas riset lätt först vilket är att föredra om man redan har mycket vätska och slem i kroppen.

Kummin är en välkänd och använd krydda inom det matmedicinska köket världen över tack vare sina matsmältningsfrämjande och renande egenskaper. I min variant har jag dessutom lagt till fänkålsfrö som också hjälper magen i sitt arbete. Så kan jag inte vara utan den magiska Gurkmejan! Förvisso sammandragande men antiinflamatorisk och livsviktig för immunförsvaret, tack Moder Jord för denna ört! 

Med andra ord, det här riset balanserar alla element i kroppen så oavsett hur du känner dig idag är det gynnsamt och såklart väldigt gott! I den här varianten serverar jag riset med rostade mandlar, mangold och koriander MUMS!

FullSizeRender.jpg

1 msk ghee

1 tsk kumminfrö

1/2 tsk fänkålsfrö

1 tsk gurkmeja

3 dl basmatiris

5-6 dl vatten

1/2 dl hackad mandel

en skvätt citronjuice

färsk mangold och koriander efter smak

Tillaga riset i en panna snarare än gryta. Smält ghee och värm kryddorna tills det börjar poppa lätt. Häll i riset och rör runt tills det blivit helt täckt av kryddorna. Håll temperaturen på medel. Häll på vattnet (börja med 5 dl och späd hellre om det behövs) och sjud ca 15 minuter under lock. Fluffa riset med gaffel. Under tiden torr-rosta mandel och hacka mangold och koriander. Precis innan servering, droppa i några droppar citronjuice och toppa med mandel och grönt! 

Har du en egen favorit av det här riset? Berätta i kommentarerna nedan! 

Fler balanserande rätter, så som Indiskt Ris, hittar du här.

Kärlek och Matglädje, 

Magdalena