Yoga för eller mot bröstcancer?

Edit 2017: I år kommer jag medverka och dela en yoga-klass om Bröstmedvetenhet. Hyckleri? Läs hela artikeln nedan! Tyvärr måste jag också tillägga att eftersom jag kommer medverka fick jag ett välkomstmail från Yogobe som börjar så här: "Precis som tidigare år vill vi på Yogobe uppmärksamma oktober som Rosa Bandets Brösthälsomånad, och tillsammans göra en insats för att stödja kampen mot bröstcancer." Med andra ord så handlar tyvärr även yogan om kapitalismens Rosa Bandet- party. Så jag hoppas att fler av oss avstår kommande år. Namaste <3

Oktober är månaden när bröstcancer uppmärksammas. Så fint.

Föga förvånande har kommersialismens klor ett stadigt grepp om hela Rosa Bandet-jippot, med Astra Zeneca i spetsen. (Om du inte har den blekaste vad jag syftar till rekommenderar jag den här sakliga debatt-artikeln för en snabb överblick.)

Läkemedelsbolagsjätten AZ har alltså varit och är ledande i grejen att uppmärksamma bröstcancer med det rosa bandet. Så att de själva får mer pengar till ”forskning” ? (jag väljer att använda citattecken eftersom ordet verkar subjektivt och klart kan ifrågasättas). Astra Zeneca ägs av bolaget ICI (Imperial Chemical Industires)) som skapar produkter så som industriella kemikalier, skadliga bekämpnlngsmedel och plaster som är cancerframkallande. Även Astra Zeneca själva säljer kemiska s.k. ”botemedel” och ”mediciner” som kan orsaka andra former av cancer.

Nåväl, nu går väl ändå inte ett Yoga Maraton ut på att sälja rosa band?! (I vart fall hoppas jag inte det!) Men att ge pengar till ”forskningen”.

När jag första gången var med på ett yogamaraton för att samla in pengar till Bröstcancerfonden fick jag den här:

IMG_1283.JPG

Som syns längst upp på informationsbladet är denne utförd av just Astra Zeneca, storsponsorerna. Redan då tyckte jag att det hela var märkligt och jag fick en olustig känsla i kroppen. Men, vi gjorde ju något bra- eller? Och här delades det ut ”lappar och information” från ett ondskefullt läkemedelsbolag?!

Detta var i 2011 och jag fick aldrig riktigt grepp om det hela. Jag gick inte vidare just då i min ifrågasättning men olustkänslan har följt med mig. Av olika anledningar har jag inte medverkat många gånger sedan dess, varken som lärare eller elev, men vore jag inte höggravid just nu så hade jag troligen varit med detta året. Sorgligt nog är det ett sätt för oss yogalärare ”att synas” och således är vi också aktiva ingredienser av kommersialism-kakan. För vem har någonsin ifrågasatt något, vi YOGAR ju- det är ju bra, eller?

Ibland tycker jag att vi är lite väl fega som gömmer oss bakom något typ av yogiskt motto att ”jag yogar så ser alla hur bra jag mår av det och så sprider sig ringarna på vattnet och fler vill yoga och fler mår bra!”

SJÄLVKLART är detta sant och oerhört viktigt! Det är alltså det första och ständigt återkommande vi kan göra för att skapa kärlek och förändring i oss och runt oss.

MEN.

Ibland kan det behövas att man också skapar dialog och medvetet ifrågasätter saker. Yogamaratonet i oktober är ett ypperligt sådant tillfälle. En plats där vi som arbetar med och praktiserar olika former av yoga och ”alternativterapier” (som det stundom kallas med healing och traditionell medicin) har verklig möjlighet att uppmärksamma bröstcancer. Det är ju trots allt awareness – medvetenhet- vi jobbar för!

Medvetenhet om oss själva, hur allt hör ihop i ett vackert samspel, hur våra tankar och handlingar påverkar inte bara oss själva men allt på vår jord. Medvetenhet. Förändring.

Då behöver vi också våga ifrågasätta. Sorgligt nog lever vi mitt i en era där vi behöver ha kritikerns glasögon på oss för jämnan; kommersialismen och kapitalismen är vår tids Babylon och styr oss som marionetter om vi inte är uppmärksamma.

Cancerforskningen har redan kommit fram till en hel massa saker, saker som för de flesta av oss healers är common sense och som vi vetat i århundraden. Intressant nog står det på Bröstcancerfondens egen sida såhär "Men vi måste satsa mer på forskning för att förstå varför bröstcancer uppstår och hur man kan anpassa behandlingen till varje enskild individ." Alla kanske inte är helt med på tåget...

Men i alla fall. Nu vet ju forskningen också att saker som orsakar cancer är del av ett ohälsosamt leverne så som hormonstörande preventivmedel (som p-piller) och xeno-östrogener som återfinns i städmaterial, tillsatser i mat och bekämpningmedel bland annat. Med andra ord, hormon-obalanser skapade av världen (människan) vi lever i och det vi dagligen göder våra kroppar med på olika sätt.

Så, kan vi inte då låta Yoga Maraton bli ett forum för dialog kring hur vi kan förändra och påverka vår (och därmed andras, ringarna ni vet) vardag för bättre hälsa och således reducera cancer (och övriga sjukdomar för den delen) och behovet av kemiska ”mediciner”? (Vad tror du AZ skulle tycka om det, om ingen köpte deras kemikalier på något håll?)

Yoga är INTE lika med att svettas på mattan. Yoga är en filosofi och en livsstil. Yogar du? Då lever du yoga, dvs du syftar till att skapa union och harmoni i allt i din vardag. Jag vill uppmuntra dig till att göra det även här! Till att skapa samtal kring detta under yogamaraton-dagen istället för att gå till mattan, ge pengar till ”forskning” och sedan sig själv en klapp på axeln. Ett för övrigt väldigt västerländskt, och då kanske i synnerhet svenskt, beteende: vi donerar en massa pengar så har vi ’gjort något’, vi är så fantastiskt nobla och duktiga som delar med oss av det bästa vi vet och så slipper vi ha emotionellt eller annat ansvar. Enkelt! Donera pengar. Cancerfond eller Musikhjälp. Klapp på axeln till Storebror Sverige.

Så vad har du faktiskt gjort genom att lägga pengar i deras kassa?

Oftast vet man ju knappt, hur många har kritikerglasögon och gör sin egen research (eller lyssnar till olustkänslan i hjärtat)? Troligen göder vi både kommersialism och klassklyftor på det här viset.

Så istället för att yoga för att kunna ge pengar till ”forskningen” att producera och sälja oss diverse olika produkter som skapar cancer, sjukdomar och obalans i samhället kanske vi tillsammans kan YOGA MED EN INTENTION?

Tänk så mäktigt om varje klass på Yoga Maraton-dagen började med en gemensam intoning att vi riktar ALL energi vi skapar till att hela och bota de som är sjuka- inklusive Moder Jords människoskapade obalanser! Där vibrerar verkligen ringarna UT i universum! Drishti. Gemensamt. Kärlek till alla. Kärleken helar.

För att det hela ska jordas och få en konkret nivå kan vi sedan sitta i cirkeln och samtala om de förändringar vi kan göra i vår vardag (och på så vis även göra de runt oss mer medvetna. Ringarna ni vet…). Leva Yoga helt enkelt. För hälsan och i detta syfte i medvetenheten om bröstcancer. Och det finns många saker vi kan tala om och ta med oss hem, utanför mattan:

Att lära känna våra kroppar. Det här går ju att relatera till yogan på en miljard olika vis. Vad tycker du, varför ska vi känna våra kroppar? Sluta använda hormonstörande preventivmedel och hur är ett annat ämne som bör pratas mer om. Hur har det påverkat dig? Vad är fertilitetsmedvetenhet? Känner du till Womb Yoga, Moon Yoga och Kvinnovisdomar från Mayaindianerna t.e.x?

Hur vi gör vårt hem fritt från kemikalier genom att använda enbart naturliga medel till disk, tvätt och städ. Själv använder jag enbart produkter baserade på naturens olika oljor och har blivit frälst i den här sidan (nej, jag får absolut ingenting för att göra reklam för dem. Tyvärr). Det är också enkelt att successivt byta ut plast och onaturliga material i hemmet mot mer hållbara och hälsosamma alternativ så som bambutandborste, gjutjärnsgrytor osv.

Kolla badrumsskåpet som ofta är en kemikaliehärd hos många (är det verkligen så?! Fortfarande? 2016? Känner mig aningen dum som skriver detta ens, har folk verkligen kemikalier i håret, på huden och i munnen???). Det finns en uppsjö naturliga ekologiska helt rena produkter till både hår, hud och tänder. Mitt bästa tips är alltid olja. Billigt också. Olja till kroppen, till ansiktet och till håret. Det är egentligen det enda som behövs.

Ekologisk mat är det inte ganska självklart att om vi sprutar gift på något och sedan stoppar det i munnen så kommer giftet in i kroppen? Så varför tycks detta vara så tabu-belagt? ”men det är ju så liiiiteeee” sägs det, pyttsan! Men flera år av samma beteende då? Forskarna (kommersialismen?) påstår sig icke veta hur detta påverkar våra kroppar! Däremot tillåter de oss att till viss del prata om hur det påverkar Moder Jord och de som arbetar med grödorna. Vi fortsätter att prata om detta och kanske kan vi också erkänna för oss själva att vi inte vill äta gift?

Något mina shamanska lärare pratar mycket om är xeno-östrogenet som nämnts ovan och som även finns i GMO, besprutad och hormonellt framtagen mat. Och då i synnerhet djurkött och soja. Djurkött i sig skapar inflammationer i kroppen och är cancerframkallande, då än värre om det är fullt med kemikalier. Vegetarisk mat är därför en självklarhet men vi behöver vara uppmärksamma på alla sojaprodukter och halvfabrikat som florerar vitt och brett i västvärlden! En närmare titt på förpackningarna visar att få märken levererar ekologiska varor. Så, kemikalier och då i synnerhet xeno-östrogenet skapar obalanser i kroppen via ett extremt överskott av (onaturligt) östrogen som leder till sjukdomar. T.ex. bröstcancer. Endometriosis är en annan sjukdom som påverkas av hormonerna och östrogenöverskottet bildar vävnader utanför livmodern. (Men just det, det får jag ju inte prata om! oopps)

Kanske är samtalet vi skapar i gruppen vårt viktigaste vapen? För att skapa medvetenhet i oss och runt oss? För att kunna skapa förändring och påverka vårt samhälle och omvärld?

Vi har ett större ansvar än att enbart donera pengar. Och i yoga-värdlden KAN vi skapa verklig förändring; medvetenhet. Yoga Maraton-dagen har möjlighet att verkligen uppmärksamma bröstcancer. Det är upp till oss hur vi gör det. Och donera pengar för klasser kan man såklart göra ändå, till lite mindre smutsiga ändamål kanske? Som att ge tillbaka till sin community (studion och lärarna) eller för att främja ”alternativterapier”, d.v.s. traditionell medicin, av olika slag. Att däremot stödja läkemedelsbolagen – kommersialismen- och deras kemiska preparat som de väljer att kalla forskning och gör omvärlden alltmer sjuk går för mig rakt emot vad YOGA står för och symboliserar.

Under Yogamararonet den här helgen tonar jag in med er alla, från andra sidan mattan, för att sända ut kärleksenergier till Universum. Men också med en förhoppning om att fler ställer sig frågan: yogar jag för eller mot bröstcancer?

 

Boka Sacred Woman Healing för att lära dig mer om din kvinnliga kraft och hur du på ett naturligt sätt skapar balans i kroppen. Läs mer