December-vilan: Boosta immunförsvaret

Det här året känns det som att november har följt med ända in i december och mörkret är mörkare än någonsin. Vi närmar oss dagarna för vintersolståndet; då ljuset återvänder och vi åter snurrar årscykeln. Det är nu vi befinner oss i full Yin-tid, tid för vila, återhämtning och reflektion över det gångna året. Samtidigt har vintern inte riktigt infunnit sig utan det har mest varit blött. Men det är så första halvan av vintern ser ut nu för tiden, klimatförändringarnas närvaro. Och kanske är det en del av att vi fortsätter köra på i högt tempo trots mörkrets budskap om vila. 

Men det är ändå nu som utrymmet finns. Med korta dagar och långa nätter bjuds vi in till 10-timmars sömn. Även om januari är segt så börjar saker så sakteliga trampas igång igen och då kan det vara skönt att ha gett kropp och sinne den där boosten som stärker och gör en redo för nystart. Jag har noterat att många är snuviga och sjuka just nu och tänkte därför dela några av vår familjs tips för att boosta immunförsvaret. 

1. Gurkmeja. Öka intaget av gurkmeja till varje dag. Här kan du läsa mer om gurkmejans hälsofördelar och ta del av mitt recept på Golden Milk

2- Morotsjuice. Färskpressad morotsjuice reducerar trötthet och stress, ger energi, och innehåller bla kalcium, A, B, C och E vitamin vilket kroppen behöver lite extra så här års.

3- Vila. Sov eller gör dagligen Yoga Nidra för att sätta kroppen i ett tillstånd av djup avslappning medan sinnet är vaket. Yoga Nidra sägs motsvara flera timmars djupsömn och är en effektiv terapi mot sömnsvårigheter och trötthet. Du kan ladda ner mina guidade ljud-inspelningar här. 

Sommarsallad på grön blad mmmmm Maskros, kirskål, daggkåpa, krasse...

Sommarsallad på grön blad mmmmm Maskros, kirskål, daggkåpa, krasse...

4- Ät gröna blad. Så här års har vi generellt svårt att få i oss gröna blad och klorofyll eftersom de inte växer utanför dörren. Tyvärr har svenskarna svårt att få i sig de gröna bittra bladen året runt nu för tiden. Men de är så otroligt viktiga för en stark och frisk kropp! Gröna blad innehåller klorofyll, järn, protein, bitterämnen som underlättar matsmältningen och C vitamin för att nämna några av egenskaperna. Just nu häller jag gärna i lite extra super food pulver i fika-bollar och juicer, tex Moringa som även är rikt på magnesium, A-vitamin, Kalcium och C-vitamin. Här hittar du recept på gröna smoothies och här finns ett Nässel-recept

Hur gör du för att ge dig själv lite extra näring så här års?

Kärlek och Omtanke,

Magdalena Chandrakaí