Gudomlig Graviditet: Förlossningsförberedande yoga

I förlossningsförberedande yoga arbetar vi mycket med den andliga aspekten av yogan och gravid-resan vi befinner oss i. Det börjar bli dags att mentalt och andligt förbereda sig inför förlossning och Moderskapet och vi tar hjälp av Mantran, Affirmationer och Meditationer med fokus och ljud.

I Trimester 3 ökar konstitutionen Kapha (vatten-jord) i kroppen och vi vill hålla oss i rörelse för att vätskorna ska flöda och inte stagnera någonstans. Med Kapha växer också styrkan och känslan av styrka i kroppen. Genom gravidyogans positioner vill vi främja styrkan, både kroppsligt, själsligt och mentalt. Därför är det lämpligt att vid den här tiden lägga till Krigar-positioner i det dagliga yoga flödet. Förutom Yoga Asanas (positioner), andningsövningar, meditation och vila i graviditetens tredje trimester kan det vara lämpligt med en eftermiddagsaktivitet så som promenad, dans eller simning.

Kali Mantra

I ljudmeditationen vi gör i gravid-yoga-klassen vid den här tiden brukar det ingå att sjunga till Gudinnan Kali. Hon är den gudinna som förgör egot och tar oss igenom stora transformationer och förändringar när vi åkallar henne inom oss. Att hylla henne genom mantrasång stärker vår inre Kali-gudinna och ger oss mental och andlig styrka under och inför förlossning.

Lyssna till Kalis Mantra här.

Trataka/Meditation med fokus

Kali Yantra Source unknown

Kali Yantra Source unknown

Det är otroligt kraftfullt att meditera med en gudinneavbild/yantra eller någon målning du gjort själv. Genom fokuserad meditation på en bild lägger vi styrkan och kraften från bilden in i sinnet och kroppen. Gör gärna din egen målning och ha den med dig under förlossningen.

Camel Walk

Stå lite bredare än höftbrett isär med fötterna längst bak på din yogamatta. Etablera ett jämt, fullt yogiskt andetag. Känn dina fötter och kontakten med underlaget. Börja mjukt rotera bäckenet i en full cirkel framåt-bakåt, dvs dra pubisbenet framåt och uppåt mot naveln och skjut ut svansen när cirkeln går bakåt. När bäckenet är i ett mjukt flöde, börja gå med hela foten på mattan. Lyft långsamt en fot i taget och sätt ned först hälen och succesivt hela foten och tårna. Fortsätt samtidigt göra cirklar med bäckenet. Gå mjukt i takt med ditt andetag till mattans främre kant, gå därefter lika långsamt och medvetet bakåt igen till din startpunkt.

Camel Walk-övningen främjar god sömn eftersom den lättar upp trycket i ländryggen. Det är också en bra övning att ha med sig till förlossningen, om man gärna vill röra sig och samtidigt spara energi.

Se kommande workshop i Förlossningsförberedande Yoga och Gravidyoga kurser i kalendern. Självklart finns också möjlighet att boka Privat Yoga. Under graviditeten kan det vara skönt att vara hemma och vila mycket, jag kommer gärna till dig och hjälper dig med din yogarutin för graviditeten. Ta kontakt på magdalena@bymagie.com för frågor och bokning!

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí