Postpartum & Curanderismo

Postpartum och råd från traditionell latinamerikansk läkekonst (Curanderismo)

Även traditionell läkekonst från Latinamerika har värdefull information och guidning för den nya mamman. Alla dessa helande aktioner går att utföra själv, det handlar endast om närvaro och medvetenhet.

Hur är relationen till kroppen? Vill du lära dig mer? Kan du ta hand om dig själv tillräckligt väl för att kunna ta hand om den som numer kommer först i ditt liv och som får all din näring?

Testet börjar direkt när graviditeten är ett faktum och blir än mer intensivt när barnet anlänt och kvinnokroppen är skör. Det är lika bra att börja NU med att ge näring till sig själv.

Tack till Malin på  ME Photography  för det underbara fotot!

Tack till Malin på ME Photography för det underbara fotot!

Jag skrev tre inlägg om amning. Det finns uppenbarligen mycket att säga och fortsätta vid även om jag inte nämnde amningen i förgående artikel om Postpartum och Ayurveda. Jag anser det aningen självsagt att traditionell läkekonst inte ifrågasätter amning. Det är självklart det enda naturliga valet. Den naturliga vägen. Amning utlöser hormonet oxytocin som är vårt kärlekshormon, vårt ”må-bra-hormon”, hos både mor och barn. Om man då inte vill amma, betyder det att man inte vill må bra? Är det för otäckt att låta kroppen känna så otroligt starkt och mycket nuförtiden, när vi har ett samhälle som lär oss att inte känna, att man inte vill kännas vid kroppen?

Traditionell läkekonst som Curanderismo och Ayurveda handlar om att känna. Att lära känna sin kropp, att följa dess guidning och att hedra den. Amning är såklart en del av det. Enligt dessa uråldriga visdomar och vetenskaper anses också amning vara det mest näringsrika man kan ge sitt barn, förutom att vara ett viktigt skydd och en guide i kroppens utveckling. Som sagt, det finns mycket att säga och samtidigt är det så självklart. Det som kan göra amningen svår är otillräckligt stöd, missvisande eller rent av fel råd på BB och BVC, hets om att sluta osv. Jag tror även att den upplevelsen vi har med amning är en viktig karmisk resa, så fråga dig själv: vad har jag att lära från det här? Känns det tufft att ge så mycket, var det svårt att komma igång, är det narigt och sårigt- det finns alltid något att lära sig från det. Om inte annat så lär man sig, återigen, att ta hand om sin kropp för att kunna ge mer. Och traditionell läkekonst kan visa vägen med sina råd kring Moder Jords mediciner.

Stol för Yoni Steam

Stol för Yoni Steam

· Vaginal/Yoni steam görs efter 1-3 dagar och därefter följande 9 dagar förutsatt att inga stygn gjorts. Vanliga örter är t.ex. salvia, daggkåpa, rölleka, lavendel och basilika. Recept: 2 dl torkad salvia & 2 dl torkad rölleka kokas i 5 dl vatten under lock i ca 5 minuter. Häll upp teet i en balja och huka över den. Skapa ett tält runt dig och baljan med handdukar för att bevara ångan inuti. Ett Yoni Steam rensar livmodern på kvarvarande vätska och klumpar. Steamet är också lugnande, läkande och hjälper livmodern att återgå till normal storlek och position. V-steam görs efter normala, okomplicerade födslar utan stygn. Be din partner eller väninna hjälpa dig första gången. Kroppen är svag och du kanske behöver luta dig mot en stol eller soffa.

· Lugnande, balanserande och sammandragande bad görs med örter som kamomill eller lavendel. Eteriska oljor som geranium, jasmin och ros är också välgörande och härliga att ha i badvattnet. Har du inget badkar kan du göra ett te likt föregående punkt och duscha dig med det.

· Mor dricker 3 koppar dagligen under tre dagar av basilika-te för att underlätta reningsprocessen. Starkt ska det vara!

· Mor och barn stannar i hemmet de första 21 dagarna och blir omhändertagna av ”mid-wife”. Detta existerar ju inte alls i moderna samhällen. Att BVC kommer på hembesök har inget med detta att göra utan är direkt missvisande. De kommer för att kontrollera barnet och de är sköterskor, inte barnmorskor. Jag vill ändå visa att detta är ett vedertaget begrepp där min tradition kommer från, att kvinnor hjälps åt på det här viset och att barnmorskans roll är den av en Elder (en shaman och en vis medicinkvinna). En annan viktig poäng är att stanna i hemmet. Den rekommenderade tiden skiljer sig åt men är såklart också individuell. En god riktlinje är de tre första veckorna som minimum!

· Drick stärkande, läkande och sammandragande te av t.ex. hallon, daggkåpa och nässla. Läs mer om mitt amnings-te här.

· För att balansera hormonerna, mjölktillgången och främja välmående rekommenderas att mor äter en bit av placentan (kan mixas i drink) och äter 1 tsk rostade sesamfrön dagligen för mjölkflöde. Nej, jag har inte ätit min/Orions placenta. Jag tänkte plantera den. Det går bra ändå, tackar som undrar ;) Sesamfrön och fänkålsfrön är i min kost dagligen i form av tahini, bröd och dal-krydda.

· Använd Faja 24 timmar efter en okomplicerad förlossning för att hjälpa livmodern tillbaka till normal position, förhindra framfall och hjälpa bäckenbenen att sluta sig igen. En traditionell faja i Curanderismo är en sjal i exempelvis lin som knyts runt bäckenet. Bärs minst 6 veckor av postpartum och påverkar inte det normala flödet av blod. Denna läkekonst är magisk, jag älskar att bära faja och det har hjälpt mig på många vis genom åren. Rekommenderar dig varmt att prova, det är särskilt skönt i fjärde trimestern när bäckenet och magmusklerna ska gå tillbaka igen. För mig var det också ett hjälpmedel i att känna var jag var i läkeprocessen och att därmed inte röra mig för mycket eller avancerat.

Nästa artikel blir min sista om Postpartum (för den här gången). Men jag kommer självklart fortsätta dela hur vi använder oss av traditionell läkekonst i vår vardag här hemma. Tack för att du läser! Hör gärna av dig och berätta om din erfarenhet (eller funderingar) kring graviditet, förlossning och postpartum. Vi stärker åter systerskapet och skapar samtal kring allt som är naturligt hos MÅNGUDINNAN. Välkommen!

Ometeotl, 

Magdalena Etzalitzin Chandrakaí