Gröna smoothies

Den här veckan har jag druckit 1-2 stora glas gröna smoothies varje dag för att stabilisera mage och tarm. Varför? Jag åt lök och vitlök i helgen när vi var på festival!! Dessa mediciner bör man verkligen använda med respekt och i vår dagliga kost ingår ingen typ av lök (purjo/vår/sallad/gul/röd etc). Mer om lök vid ett senare tillfälle men kortfattat så ökar löken generellt pitta och/eller vata, vilket innebär en gasig tarm och evt en uppsvälld mage! Inte najs. 

Gröna smoothies och juicer kan vara ett bra och trevligt komplement till måltider och mellanmål, när de görs på ett sätt som främjar balans. Inom matmedicin och Ayurvedan innebär det att alla sex smaker finns med; bitter, sammandragande, salt, surt, sött, skarpt.

För att vara helt i linje med maten som medicin använder vi inte heller frusna bär och grönsaker utan serverar drycken rumstempererad. När jag "fuskar" (dvs använder frusna grönsaker och bär ändå) brukar jag lösa det så här: låt bären/grönsakerna tina och/eller låt smoothien vila i rumstemperatur innan du dricker.

junlge green smoothie

junlge green smoothie

Hittade en härligt inspirerande djungel-smoothie (bilden)! Minns inte receptet men i den här artikeln tänkte jag ändå dela det grundläggande för att göra en bra smoothie. Recept behövs verkligen inte (men ni ska få ett ändå ;) ) utan följ dessa enkla riktlinjer:

Sött och mättande t.ex. banan, avokado, mango, päron, nötter eller nötsmör, en skvätt sojamjölk eller kokosmjölk... även chia är fint att ha i en smoothie!

* Bittert och sammandragande är alltså våra gröna blad t.ex. grönkål, spenat, kirskål, nässla etc. Jag använder också pulver av spirulina, moringa, vetegräs etc.

* Surt för att bryta den bittra smaken! T.ex. citron, lime, havtorn eller andra syrliga bär som vinbär (men då får ju smoothien en annan härlig färg förstås!). Även färsk äpplejuice, apelsinjuice eller äpple, apelsin fungerar fint. 

* Skarpt behövs för att främja matsmältningen. Det bittra och kalla (inte bara smoothie i sig) utan tex banan fungerar uppstoppande och för att få balans behöver vi något som t.ex. ingefära eller kanel (som värmer oss).

* Salt enklast är att lägga i lite rosa salt (himalaya salt)

Här kommer ett mumsigt exempel: Grönkålssmoothie

Grönkål ca 100 g

1 banan

1 tsk vardera av spirulina, vetegräs, moringa

1 dl sojamjölk

ca 1 dl vatten

ca 1 dl äppeljuice

ca 1 klyfta citron

kanel och kardemumma efter smak

** Gör barnvänlig: Mixa först kanel, kardemumma, banan och sojamjölk och häll upp lite i en kopp innan du tillsätter övriga ingredienser och mixar slätt.

Lämplig under graviditet och postpartum (skippa pulvrena i första trimestern) så länge de inte ersätter någon hel måltid eller dricks regelbundet. Kom ihåg att också dricka varmt te! I övrigt är smoothie inte en måltid i sig (så länge man inte fastar) utan ett komplement eller mellanmål.

Har du någon favorit smoothe? 

Kärlek och Matglädje,

Magdalena Chandrakaí