Postpartum: Amning (del 2)

Min andra del om amning (läs den första delen här). I den här serien syftar jag främst till att prata om den fjärde trimestern, dvs de tre första månaderna efter bebisens ankomst. Postpartum-perioden sträcker sig självfallet längre än så och är högst individuell. I de flesta fall pågår postpartum kroppsligt, mentalt och själsligt under hela det första året. Mina berättelser och amningstips är främst från de första tre månaderna men jag använder mig fortfarande av de flesta. För fler konkreta amningstips, amma i bärsjal osv. rekommenderar jag verkligen den här bloggen

Stöd för att amma med holistiska terapier

Att amma innebär en total uttömning på energi och ammande mödrar behöver konstant fylla på med mat och vätska för att orka ge outröttligt. Självklart underlättar det ofantligt när man har support från de runt om som ser till att mamman äter och dricker. (tack Ola! <3) För det kan finnas nog så många utmaningar med denna andliga och fysiska prövning och handling. Att helt gå in i givandet är ett exempel. Att orka vara uppe och vaken på nätterna är ett annat. Jag hade verkligen hjälp och stöd från mina erfarenheter med yoga och shamanism när jag och Orion var uppe på nätterna då han var nyfödd. Jag kände att det var viktigt att fortfarande vara närvarande, fokuserad och vaken under de nattliga amningstimmarna. Samtidigt ville jag skapa ett flöde i energin så att jag också kunde fylla på med energi och således kunna hålla mitt fokus. Jag använder mig därför av en del tekniker från yogan när jag ammar, både på dagen och natten. Testa gärna och berätta hur det känns för dig!

Mysig amningshörna

Mysig amningshörna

  • Vikten av att sitta bekvämt och ordentligt när man ammar en liten bebis kan vara avgörande för så många saker. T.ex. påverkar det hållningen och den fysiska orken, kroppens läkeprocess, kontakten med barnet och på natten hjälper det mig att orka vara vaken och hålla fokus. Därför går jag ofta till ett annat rum där jag har min amningsstol med dov belysning. Vi kommer i mysstämning och Orion slumrar snabbt till. För mig är det värt att sitta bekvämt även för att tiden tycks gå fortare och det är lättare att hålla mig vaken. Självklart har vi också stunder där tröttheten tar över och vi helt enkelt bara liggammar mer eller mindre sovandes, vilket är lättare nu när Orion är lite större. 

  •  När jag sitter ordentligt blir det också enklare för mig att göra olika Pranayamas, dvs. andningsövningar. Mina favoriter i det här sammanhanget är Uyajji (”havsandning”) som härmar kroppens naturliga läte och andning vid sömn. Det gör alltså att min bebis snabbt återgår till sömn och jag håller fokus men samtidigt också har lätt för att somna om när vi lägger oss igen. Full Yogic Breath (hela, fulla andetag, som man medvetet gör i en cirkel genom kroppen) och Nadi Shodana (växelandning) gör jag också regelbundet. Alla dessa Pranayamas stärker ryggen, ger energipåfyllning och gör att energin flödar fritt så att jag orkar ge oändligt och behålla fokus.

  • På dagen, eller om jag är pigg på natten, passar jag också på att stärka och tona livmodern med yogini mula bandha. Dvs, lättare "knipövningar" med vaginalväggen på utandning. Andas in i bäcken och ländrygg, på utandning dra vaginalväggarna mjukt uppåt och inåt. Släpp. Gör bara några stycken åt gången och börja tidigast några veckor efter förlossning. Den första tiden rekommenderas att göra yogini mula bandha liggande. Mer om det i kommande inlägg om Postnatal Yoga.

  • Bija Mantra Meditation. Både jag och Orion älskar det! Medan jag ammar chantar jag seed mantras för respektive chakra: LAM, VAM, RAM, YAM, HAM, AUM sedan 7 stycken OMs nedåt från kronan på huvudet till fötterna. Att bara vibrera MMMM är också ett alternativ, eller chanta mantran/sjunga sånger såklart. Barnet älskar det, vibrationerna skapar lugn i bådas kropp och sinne och kontakten blir djupare. Dessutom är det ytterligare en teknik för att hålla sig vaken, fokuserad och stärkt.

  • Det är också helt rimligt att emellanåt göra enkla nackrullningar och se över sin hållning, att man är avslappnad och rak i axlar, nacke och rygg. Mer om Yoga i kommande inlägg men flödet i den här videon är välgörande även för postpartum-kroppen. Vänta med rullningarna tills tidigast v.8 eller när bäckenbenen har gått tillbaka igen. 

Amning är Bhakti

Amning är för mig ett tillfälle att meditera och ovanstående är bara några sätt jag gör det på. Det blir en fin tid tillsammans samtidigt som det är min practice ur flera aspekter. För mig är det otroligt viktigt och vackert och jag är tacksam över våra stunder, jag vet att det inte varar så många månader….Nu när Orion är 5 månader är vi nästan aldrig uppe på natten längre men på dagarna tar vi oss tiden att meditera tillsammans med fokus (Trataka), andningsövningar (Pranayama) eller sång (Chanting). Vi får en fin amningsstund ihop och känner oss båda stärkta och påfyllda med energi.

Vi pratar mer amning, stöd och holistiska terapier i min kurs MammaYoga som du hittar här.

Andra sätt jag fyller på med energi är genom mina örter och teér. Det berättar jag mer om i nästa inlägg. Är det något du undrar över eller har du egna fina amningstips? Lämna en kommentar här nedan! 

Kärlek och Ljus,

Magdalena Chandrakaí