Gudomlig Graviditet: Massage & Curanderismo

Även traditionell Latinamerikansk läkekonst påminner oss genom sina råd att bemöta den gravida kvinnan som den Gudinna hon är. När kvinnan ger plats i sin kropp för att låta Spirit ta fysisk form inuti hennes livmoder bär hon det allra heligaste. Kvinnan blir en förmedlare och portal mellan andevärlden och det fysiska. Hon bär magiska krafter som skapar liv inuti sig. Hon är Gudinnan. Det är min önskan att alla gravida kvinnor känner sig som den Gudinna hon är. För att främja det och hålla en god balans i kropp och energi kan vi vända oss till traditionell läkekonst som Curanderismo för guidning på vår väg och för att fördjupa kontakten med vår kropp.

Curandersimo liksom många traditioner världen över rekommenderar den gravida kvinnan att dricka stärkande hallobladste under graviditeten. Hallonbladen stärker och tonar livmodern, gör henne/livmodern redo för förlossningen och ökar oxytocinet i kroppen (vårt må-bra humör som gör oss lugna och är avgörande för förlossningsförloppet). Det finns många olika rekommendationer kring när man kan börja dricka hallonbladste och hur mycket man ska dricka. Som alltid gäller sunt förnuft, att lyssna till flera källor och i första hand sin egen kropp och intuition. Personligen råder jag att avvakta med hallonte (och alla örter) under hela första trimestern. Vill du ha personlig stöttning i din gravid-resa kan du boka en eller flera konsultationer läs mer här och kontakta mig för frågor och bokning magdalena@bymagie.com

I Curanderismo gör vi Mayan abdominal massage från v. 20 för att förhindra ligamentsmärta och förstoppning; för att underlätta lätta andning och visa barnet mot huvudposition. Den här massagen får man endast göra på sig själv om man har gått Arvigo Abdominal Massage-utbildningen annars besöker man en utförare. Tyvärr finns det inte många i Sverige (se hemsidan) och jag får heller inte beskriva hur man gör men rekommenderar varmt boken Rainforest Remedies där du kan lära dig mer. Jag vill ändå uppmärksamma att den här behandlingen och massagen finns och hoppas att den kan spridas även hit!

En annan massage som du däremot kan göra själv är en massage jag kallar Yoni- och bäckenmassage. Den här massagen uppstod i min practice under graviditeten med Orion och syftar till att vara djupt avslappnande och att komma i kontakt med hela bäcken-området.

Gör så här:

Gör stora och lätta/mjuka svepande cirklar och rörelser runt bäcken, sacrum, ländrygg och yonis fyra punkter (yoni ser ut som en diamant där pubisben och svansen är utgångspunkterna). Massagen utförs med kläderna på och görs med fördel av partnern för att fördjupa kontakten mellan alla tre men det går också utmärkt att göra den själv.

För att mjuka upp perineum masserar man området dagligen med olivolja under de sista 6 veckorna. Massera in oljan ca 3 minuter, för sedan in tummarna försiktigt i slidöppningen och pressa tummarna nedåt och åt sidorna tills en lätt brännande känsla uppstår. Håll ca 1 minut, vila. Upprepa 1-2 gånger. Utförs varje dag ca 5 min. Både E-vitaminet och massagen hjälper perineum att förbereda sig på uttöjningen som sker under förlossningen och man kan därmed undvika sprickor.

Förlossningsolja kan du beställa genom att kontakta mig på magdalena@bymagie.com eller fb!

Förlossningsolja kan du beställa genom att kontakta mig på magdalena@bymagie.com eller fb!

För att undvika bristningar kan man dagligen massera in varm olivolja med lavendel på bröst och mage med mjuka svepande rörelser.

Även Curanderismo talar om vikten av att sjunga för att slappna av i hals- och sakralchakra. Läs mer här.

Precis som Ayurveda talar även Curanderismo om vikten av ren och näringsrik mat så som fullkorn, frukt & grönsaker, ekologisk och lokal mat och att dricka mycket vatten varje dag.

Övriga saker som holistiska terapier rekommenderar under graviditet som att undvika tunga lyfta, be om hjälp med hushållsarbete, hålla fötterna varma alltid, inte gå barfota på kalla ytor och att promenera lite varje dag är saker som vi i vardagen får påminna oss själva om. Det innebär kanske att man behöver gå in mer i den feminina energin, vilket inte alltid är lätt i vårt patriarkaliska samhälle men ett bra sätt att öva på att släppa in den feminina energien – och därmed Gudinnan- mer och mer i kroppen inför förlossning och Moderskapet. Resan genom graviditeten är ju naturens sätt att förbereda oss för nästa steg, bara vi lyssnar...

I kärlek och tacksamhet,

Magdalena Chandrakaí