Veganska Morotspannkakor (Recept)

IMG_5761.JPG

Jag har många recept för pannkakor alla äggfria och en del glutenfria. Det finns så många sätt att göra intressanta pannkakor på! Veganska/äggfria är en självklarhet för mig och häromdagen la jag ut en halvtaskig bild på när jag stekte Vegan Morotsplättar. På efterfrågan kommer nu receptet! Det var lite spontant så tyvärr finns inga fina foton så ni få hålla till godo med de jag hittar och istället ta egna på de pannkakor ni lagar! Hänvisa hit om du postar fotot, tack <3

Vegan Morotspannkakor (ca 8 st)

2 dl fullkornsmjöl

2 dl dinkelmjöl

1 dl bovetemjöl

1/2 tsk salt

2 dl riven morot

1 dl aquafaba (kan uteslutas men jag upplever att man får en härligt krispig kant av aquafaban!)

8-9 dl sojamjölk

ghee eller kokosolja till stekning

frasiga kanter av aquafaban

frasiga kanter av aquafaban

Blanda alla torra ingredienser och de rivna morötterna. Vispa i mjölk lite i taget till en jämn smet och valfri konsistens (smeten blir naturligt lite tjockare än "vanliga svenska" pga det grova mjölet och morötterna). Lät smeten stå och svälla minst 30 minuter. Stek i ghee eller kokosolja på medelvärme. Servera med nykokt bär-jelly och jordnötssmör.

Sockerfri Bär-jelly/sylt

ca 1 dl frusna jordgubbar

ca 2 dl frusna blåbär

2 msk svarta vinbär

1 tsk äkta vanlij

1-2 msk strödadlar (beror på hur sura bären är)

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka/sjuda under lock på svag värme tills bären mosats ihop. Jag tycker om att mixa sylten efteråt men det är ju en smaksak. Jellyn tjocknar något i takt med att den svalnar. 

Den här sylten är full av C-vitamin och antioxidanter precis vad vi behöver nu i höstmörket! Våra svenska bär är riktiga vitaminbomber och tacksam super food i vardagen. Svarta vinbär innehåller vitamin C, E och kalcium; blåbär är rikt på antioxidanter och motverkar förstoppning; jordgubbar innehåller också massor av C vitamin och ellagsyra. Jag föredrar att undvika socker, även oraffinerat när jag kan. Dadlar är istället ett trevligt sötningsmedel som har långsammare kolhydrater än socker och innehåller mycket kalcium, fosfor och järn.

Fler Recept hittar du här.

Recept på goda soppor till pannkakor hittar du under fliken SHOP-FOOD

Recept på goda soppor till pannkakor hittar du under fliken SHOP-FOOD

Kärlek och Matglädje, 

Magdalena Chandrakaí